Historisk arkiv

Omorganisering og effektivisering i Statens vegvesen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 43/2002
Dato: 07.05.02

Omorganisering og effektivisering i Statens vegvesen

Samferdselsdepartementet arbeider med å følge opp Stortingets vedtak fra høsten 2001 om omorganisering av forvaltningsdelen i Statens vegvesens og utskilling av produksjonsvirksomheten i et eget aksjeselskap. Omorganiseringen skal styrke effektiviteten til Statens vegvesen, slik at mer penger i stedet kan brukes til utbygging, drift og vedlikehold av vegnettet.

Omorganiseringen i Statens vegvesen vil medføre omstillingskostnader i perioden 2002-2005. Vegdirektoratet regner med at omstillingskostnadene for hele perioden vil bli på 680 millioner kroner. Effektiviseringsgevinster vil imidlertid komme allerede fra 2003, og for årene 2003 – 2005 vil disse gevinstene dekke de ekstra kostnadene. På lengre sikt vil gevinstene ved omstillingene bli vesentlig større enn de totale kostnadene.

I 2002 er kostnaden knyttet til omstillinger i Statens vegvesens produksjons- og forvaltningsdel anslått til 255 millioner kroner. Regjeringen foreslår at disse omstillingskostnadene skal dekkes inn ved at budsjett for trafikktilsyn, drift og vedlikehold overskrides med 200 millioner kroner, mot tilsvarende innsparing i 2003 og at 55 millioner kroner omdisponeres fra budsjett for riksveginvesteringer.

I forslaget fra regjeringen er det lagt opp til at omdisponeringen på 55 millioner kroner skal dekkes slik:

  • Vegdirektoratet får fullmakt til å gjennomføre innsparinger på 25 millioner kroner på ulike prosjekter.
  • Tildelingen til prosjektet E6 Assurtjern – Klemetsrud i Akershus reduseres med 15 millioner kroner i 2002. Etter dette vil prosjektet ha 100 millioner kroner til rådighet i år, inkludert 70 millioner kroner i bompenger. Oppstart av anlegget vil skje i august 2002.
  • Bevilgingen til prosjektet rv 864 Internveg Berg i Troms reduseres også med 15 millioner kroner i 2002. Tildelingen til prosjektet i 2002vil bli 40 millioner kroner og det vil bli anleggsstart i år.

Omdanning av Statens vegvesens produksjonsvirksomhet

I tråd med Stortingets vedtak i fjor høst arbeider Samferdselsdepartementet med å opprette et aksjeselskap for produksjonsvirksomheten til Statens vegvesen 1. januar 2003. Produksjonsvirksomheten omfatter arbeid med drift, vedlikehold og investeringer i vegnettet. Det kommende aksjeselskapet skal fullt ut eies av staten ved Samferdselsdepartementet.

- Samferdselsdepartementet er opptatt av at konkurranseutsetting skal skje raskt for å hente ut gevinster som kan komme de som bruker vegnettet til gode. Det er viktig at selskapet opererer under like konkurransevilkår som private aktører allerede fra etableringstidspunktet, heter det i framlegget for Stortinget.

Samferdselsdepartementet legger derfor opp til at det skal være full konkurranseutsetting av alle nye oppdrag fra etableringstidspunktet. Samtidig blir det lagt opp til at løpende oppdrag som produksjonsvirksomheten har for Statens vegvesen, blir videreført i det nye aksjeselskapet. Drifts- og vedlikeholdsoppgaver vil bli gradvis konkurranseutsatt over en periode på fire år, slik at om lag en fjerdedel av kontraktene settes ut på anbud hvert år fra 2003 til 2006. Produksjonsvirksomheten vil holde fram med sin normale virksomhet i 2002 og ikke inngå kontrakter utover normal drift.

Det nye aksjeselskapet for produksjonsvirksomheten vil ikke være omfattet av regelverket for offentlige anskaffelser og vil også fritt kunne konkurrere i andre markeder.

- Det nye aksjeselskapet for Statens vegvesens produksjonsvirksomhet vil bli etablert i et marked med sterk konkurranse, og det vil bli stilt overfor store krav til omstilling. Regjeringen legger vekt på å finne fram til gode ordninger for å håndtere nødvendig omstillinger på personalområdet for å utvikle virksomheten til et konkurransedyktig selskap. Jeg er opptatt av at vi skal ha et godt samarbeid med de ansatte og de faglige organisasjonene i Statens vegvesen, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til saken i forbindelse med forslag til statsbudsjettet for 2003. Økonomiske forhold knyttet til verdisetting og fastsetting av åpningsbalanse, de ansattes stilling, juridiske forhold og budsjettmessige konsekvenser, er blant de forhold som vil bli tatt opp i tilknytning til det kommende budsjettforslaget.


For nærmere opplysninger, se: St.prp. nr. 60 (2001-2002) Om ein del saker på Samferdselsdepartementets område