Historisk arkiv

Europarådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

.

Europarådet

Hva er Europarådet? Hva gjør Europarådet? Hvilken betydning har det for Norge og enkeltpersoner her?

Gjennom mer enn 50 år har Europarådet arbeidet regionalt for å fremme og verne om menneskerettighetene, demokratiet og rettsstatsprinsippet. Demokratibyggingen i Sentral- og Øst-Europa har stått særlig sentralt det siste tiåret. Med sine 41 medlemsland er organisasjonen en viktig møteplass for ministre, parlamentarikere, kommunale ledere og embetsverk fra hele Europa. Europarådet tar særlig utgangspunkt i det juridiske for å sikre at statene etterlever menneskerettighetene.

Om samarbeidet

Medlemslandene har samarbeidet om å nedfelle europeiske verdier i et nettverk av internasjonale avtaler - konvensjoner. I dag eksisterer omlag 170 rettslig bindende tekster innenfor den brede spennvidden av Europarådets satsningsområder; arbeidsliv, kamp mot rasisme, media, utdannelse, kultur, sport, sosial- og helsepolitikk, ungdom samt regionalt og kommunalt samarbeid. Omfattende kontrollapparater overvåker at medlemslandene overholder sine forpliktelser. Nylig er det utviklet en egen overvåkningsmekanisme som jevnlig kontrollerer at medlemslandene etterlever det de har forpliktet seg til på ulike områder.

Individuell klagerett

Nesten 800 millioner europeiske borgere har rett til å prøve sine saker for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Denne individuelle klageretten kan enhver borger eller ikke-statlig organisasjon i medlemslandene bruke, dersom disse mener en domstol i hjemlandet har fattet avgjørelser som er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Domstolen har myndighet til å avgjøre klager med bindende virkning for statene. Også stater kan reise klage mot andre medlemsstater.

Ytterligere redskaper

Et annet viktig kontrollredskap er den såkalte Torturkomitéen, som har uinnskrenket tilgang til fengsler, psykiatriske klinikker og andre frihetsberøvende institusjoner i alle medlemslandene for å forebygge tortur og annen umenneskelig behandling. Også under Den europeiske sosialpakten er det utviklet et system som kontrollerer at medlemslandenes lovgivning og praksis er i overensstemmelse med Europarådets regler på det sosiale og arbeidsrettslige området.

Europarådet, EU og OSSE har utviklet egne samarbeidsordninger for å unngå unødvendig dobbeltarbeid og koordinere virksomheten. Norge har lagt vekt på å bidra til at disse organisasjonene utfyller og styrker hverandre.

Se også: