Historisk arkiv

”Tre milliarder grunner”

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.: 32/05
Dato: 17.03.2005

”Tre milliarder grunner”

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson og barne- og familieminister Laila Dåvøy lanserte i dag Regjeringens nye utviklingsstrategi for barn og ungdom i Sør.

Regjeringen ønsker å styrke innsatsen for å fremme barn og unges levekår og rettigheter i fattige land.

– Fattigdommen rammer barn og unge ekstra hard. Det er på høy tid at vi nå får en strategi for barn og unge i utviklingsland. ”Tre milliarder grunner” har vi kalt den – hvert eneste barn fortjener en sjanse, sa utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson i sin tale under lanseringen.

Strategien legger FNs tusenårsmål og Barnekonvensjonen til grunn, og gir føringer for norsk innsats for å sikre barn god helse, utdanning, beskyttelse og rett til å delta og bli hørt i saker som angår dem.

Kritisk sårbare og risikoutsatte grupper av barn og ungdom skal særlig prioriteres i utviklingsarbeidet fremover. Jenter og unge kvinners velferd og rettigheter skal også prioriteres.

Det skal utnevnes en egen ambassadør for det utviklingspolitiske arbeidet med barn og unge, og i tillegg etableres et eget nettverk i utviklingsadministrasjonen med ansvarlige for saksfeltet.

– Vi må sikre at barn og unge får innflytelse på bruken av bistandsmidler der barn blir berørt, og at vår bistand bidrar til å bedre forholdene for barn og unge i områdene der prosjekter settes i verk. Jeg vil derfor følge nøye med for å forsikre meg om at dette blir realisert, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Wera Helstrøm, telefon 99 40 93 23