Historisk arkiv

Ikrafttredelse av pasientskadeloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Helsedepartementet

I statsråd i dag er det vedtatt delvis ikrafttredelse av pasientskadeloven 1. januar 2003.

Pressemelding

Nr.: 80
Dato: 20.12.2002

Ikrafttredelse av pasientskadeloven

I statsråd i dag er det vedtatt delvis ikrafttredelse av pasientskadeloven 1. januar 2003. Pasientskadeloven trer i kraft for den offentlige helsetjenesten, men utsettes for privat helsetjeneste. Med dagens vedtak er det lagt til rette for at de forsikringsavtaler som eksisterer i dag for private tjenesteytere kan videreføres.

Når pasientskadeloven nå trer i kraft, blir erstatningsordningen utvidet til hele den offentlig helsetjenesten, herunder kommunale sykehjem. Fra tidligere var offentlige somatiske og psykiatriske sykehus og poliklinikker, samt den kommunale legetjenesten, omfattet av ordningen.

I og med delt ikrafttredelse av pasientskadeloven vil ordningen ikke tre i kraft for privat helsehjelp i denne omgang. Departementet tar sikte på at loven vil tre i kraft også for denne gruppen 1. januar 2004.

Når private helsetjenesteytere har avtale med stat, fylkeskommune eller kommune, omfattes de av ordningen. Dette gjelder også de deler av privat virksomhet som er basert på driftstilskudd eller basistilskudd slik fastlegeordningen innebærer.

Hovedårsaken til at pasientskadeloven i denne omgang ikke trer i kraft for privat helsehjelp, er at flere helsepersonellforeninger og enkeltpersoner har fått beskjed om at forsikringsselskapene ikke vil fornye avtaler eller tilby nye forsikringer i et marked der selskapene ikke selv får behandle kravene de kan bli ansvarlige for å dekke. Med den delvise ikrafttredelsen av loven har Helsedepartementet grunn til å tro av forsikringsbransjen nå vil kunne tilby de nødvendige forsikringsavtaler til private helsetjenesteytere.

Kontaktpersoner: Roger Østbøl, 22 24 82 07, Erik Helstad, 22 24 84 86

linkdoc140469#docBrev til berørte organisasjoner

linkdoc140468#docForskriften