Historisk arkiv

Ny lov om fagutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Den nye loven om fagskoleutdanning, som ble godkjent i Statsråd i dag, gjør fagskoleutdanningen til en selvstendig del av det norske utdanningssystemet. (20.12.02).

Pressemelding

Nr.: 146-02
Dato: 20.desember

Bedre og mer fleksibel fagutdanning i Norge

Den nye loven om fagskoleutdanning, som ble godkjent i Statsråd i dag, gjør fagskoleutdanningen til en selvstendig del av det norske utdanningssystemet. Loven skal bidra til å tilfredsstille arbeidsmarkedets økende behov for yrkeskompetanse, til økt kvalitet og flere valgmuligheter.

Lov om fagskoleutdanning vil synliggjøre korte yrkesrettete utdanninger som et reelt alternativ til lange utdanningsløp på universiteter og høgskoler. På sikt vil dette kunne gi samfunnsøkonomiske gevinster, blant annet ved at flere tar kortere utdanningsløp og dermed får flere år som yrkesaktive.

Loven etablerer et system for offentlig godkjenning av korte yrkesrettede utdanninger. Dette skal bidra til å sikre fagutdanningene god faglig kvalitet og høyere status. Den nye loven styrker studentene innflytelse, representasjon og rettigheter.

Godkjenning av fagskoleutdanning skal utføres av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Når en fagskoleutdanning er godkjent av NOKUT, får studentene rett til lån og stipend i Lånekassen.

Av de 14.000 studentene som tar fagskole utdanning årlig, er det ca 3.000 som tar teknisk fagskole. Loven sikrer det eksisterende tilbudet i teknisk fagskole ved at det opprettes en egen tilskuddsordning for disse.

For nye fagskoleutdanninger skiller lovforslaget mellom godkjenning og tilskudd. Dersom en fagskoleutdanning blir godkjent av NOKUT, innebærer det ikke automatisk at utdanningen får offentlig tilskudd. Tilskudd til fagskoleutdanning vil bli vurdert i de årlige budsjettbehandlingene.

Den nye loven gjør at norsk utdanning etter videregående opplæring får en struktur mer lik den vi finner i andre OECD-land.

Ot.prp. nr. 32 Lov om fagskoler