Historisk arkiv

Elektromagnetiske felt rundt mobiltelefoner og trådløse nettverk - en vurdering av helserisiko og forvaltningspraksis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Helse- og omsorgsdepartementet

En ekspertgruppe overrakte i dag sin rapport om svake elektromagnetiske felt (EMF) til statssekretær Kjell Erik Øie i Helse- og omsorgsdepartementet. Ekspertgruppen konkluderer med at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å si at de svake elektromagnetiske feltene rundt mobiltelefoner og annet sendeutstyr gir helseskader.

Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet og Samferdselsdepartementet ledet en bredt sammensatt ekspertgruppe som har gjennomgått eksisterende forskningsmateriale, og foretatt en kunnskapsoppsummering om forvaltingspraksis på området. Rapporten ser blant annet på strålingsnivået fra trådløst nettverk, basestasjoner for mobiltelefoni og kringkasting.

Det foreligger et betydelig antall internasjonale studier på området. Ekspertgruppen har undersøkt om det kan oppstå helseskader ved eksponering under anbefalte maksimalgrenser. Rapporten konkluderer med at de grenseverdiene som myndighetene opererer med er betydelig under det nivå hvor helsefare kan oppstå. Gruppen konkluderer med at befolkningen er godt beskyttet mot uønskede helseeffekter fra slik stråling.

Rapporten peker på at egen bruk av mobiltelefon gir relativt sett den høyeste eksponering for allmennheten. Eksponeringen reduseres enkelt ved å benytte håndfri-sett. God dekning er viktig, fordi det vil gi lavest mulig eksponering for den som snakker i sin egen mobiltelefon.

Prinsippet i strålevernregelverket om at "enhver eksponering ikke bør være høyere enn at tilsiktet nytte oppnås" tilsier at det bør oppnås god dekning for mobiltelefoner, fordi det vil gi lavest mulig eksponering for den som snakker i egen telefon.

- Vi er glade for at denne rapporten nå foreligger og at det er en samlet gruppe som står bak konklusjonene. Dette gir viktig kunnskap som vi vil ta med oss videre. Nå vil vi, sammen med Samferdselsdepartementet, sørge for en oppfølging av rapporten og en bred forankring i de departementer og etater som har ansvar og oppgaver på dette forvaltningsområdet, sier statssekretær Kjell Erik Øie.

Les mer på Folkehelseinstituttets nettsider

Les rapporten "Svake høyfrekvente elektromagnetiske felt – en vurdering av helserisiko og forvaltningspraksis"

 

Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Facebook Følg oss på Facebook       Følg Helse- og omsorgsdepartementet på Twitter Følg oss på Twitter