Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nå blir det forenklet transfer på Oslo Lufthavn

- Vi holder det vi lovet i regjeringsplattformen og legger til rette for forenklet transfer. Nå får flypassasjerene en enklere og raskere reise, og vi styrker Gardermoens konkurranseevne, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

- Vi holder det vi lovet i regjeringsplattformen og legger til rette for forenklet transfer. Nå får flypassasjerene en enklere og raskere reise, og vi styrker Gardermoens konkurranseevne, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Regjeringen har bestemt at det skal gjennomføres et prøveprosjekt med forenklet transfer gjennom ordningen ”One stop security”. Det vil si at reisende som kommer fra utlandet via Gardermoen slipper å hente ut og sjekke inn bagasjen på ny for sin innenriksreise. Dette betyr en kjærkommen forenkling for mange passasjerer og bidrar til at Oslo Lufthavn blir en mer attraktiv flyplass for flyselskapene. Avinor, som eier de fleste lufthavnene i Norge, har beregnet at ordningen vil gi en viktig vekst i flytilbudet til og fra Norge, blant annet fordi ordningen gir et bedre utvalg i bookingsystemet til flyselskapene.

Forenklet transfer innføres ved Oslo Lufthavn i løpet av 2015 som et prøveprosjekt over tre år. Regjeringen vil mot slutten av prøvetiden vurdere om ordningen skal bli permanent.

”One stop security” – hvordan fungerer ordningen?

Ordningen gjelder for reisende fra utland til innland. Hvis en for eksempel reiser fra utlandet via Gardermoen og skal til Trondheim, innebærer ordningen at den reisende slipper å hente ut og sjekke inn bagasjen på ny ved Oslo Lufthavn. Passasjeren unngår dermed ny sikkerhetskontroll.

- Passasjerene vil oppleve å få kortere gangvei og redusert reisetid. Det blir en bedre reiseopplevelse for veldig mange, sier samferdselsministeren.

Fortsatt god tollkontroll

Ordningen med forenklet transfer vil gi noen praktiske utfordringer i gjennomføring av tollkontrollen. Tolletaten vil derfor sette i gang en en rekke tiltak for å kompensere for dette. Tiltakene innebærer blant annet bedre utstyr og flere tjenestemenn i tollkontrollen. Det vil bli etablert nye og forsterkede kontrollfasiliteter innenfor den sikre sonen på flyplassen, og tollkontrollen i bagasjehåndteringssystemet vil bli forsterket. Dersom det er behov for det, vil passasjerer kunne bli tilkalt for manuell kontroll av bagasjen. Tiltakene er viktig for å opprettholde tollvesenets kontroll, samtidig som de reisende vil oppleve tollkontrollen som effektiv og smidig.

Til toppen