Blodbadet i Aleppo må stanse

- Blodbadet i Aleppo må stanse. Rapporter fra FN om regelrette henrettelser av både sivile og hjelpearbeidere det siste døgnet gir grunn til dyp bekymring. Jeg håper at meldingene nå i kveld om at partene skal ha inngått en avtale om evakuering av sivile og opprørere fra Øst-Aleppo kan bidra til å stanse grusomhetene, sier utenriksminister Børge Brende.

Både opprørsgrupper og Russland har bekreftet at det har blitt inngått en avtale om evakuering fra Øst-Aleppo. Avtalen skal innebære at både sivile og opprørsstyrker får forlate den beleirede delen av byen. Avtalen er inngått etter ett av de blodigste døgnene i Øst-Aleppo siden beleiringen startet.  

Sivile har blitt utsatt for kraftige angrep både fra luften og på bakken, uten mulighet til å flykte. FN har rapportert om at flere titalls menn, kvinner og barn de siste dagene skal ha blitt henrettet på gatene eller i sine hjem. Sivile skal også ha blitt utsatt for grove overgrep og tortur.

- Sivile har rett til beskyttelse fra krigshandlinger. Jeg oppfordrer partene på det sterkeste til å etterleve den inngåtte avtalen. Det er også helt avgjørende at humanitær bistand nå slipper inn til alle de som trenger hjelp, sier utenriksministeren.

Borgerkrigen i Syria er nå inne i sitt sjette år og har ført til at over 13,5 millioner mennesker er i nød, i tillegg til millioner av syrere på flukt.

- Det å terrorisere sivilbefolkningen, og hindre at de får livsnødvendig humanitær hjelp, kan ansees som krigsforbrytelser. Det er avgjørende at drap og andre overgrep nå dokumenteres slik at de ansvarlige kan straffeforfølges i fremtiden. Den syriske befolkningen trenger beskyttelse og politiske løsninger på konflikten, ikke mer død og nød, sier Brende.

Til toppen