Brann i amerikansk F-35

Ingen ble skadet da det fredag kveld norsk tid begynte å brenne i et amerikansk F-35 som var på øvelse på Mountain Home Air Force Base i USA.

Amerikanske F-35 har i to uker vært på øvelse på Mountain Home Air Force Base i Idaho. Her er ett av de klart for avgang 16. september. Foto: USAF

Flyet tilhører 61. Skvadron på Luke Air Force Base. Dette er søsterskvadronen til 62. Skvadron som de norske F-35-flygerne og teknikerne tilhører. Det var ingen nordmenn involvert i øvelsen.

- Det er for tidlig å si noe om årsaken til hendelsen. Det viktigste nå er at ingen personer ble skadet. Som ved alle hendelser med militære fly er det faste prosedyrer og undersøkelser som en nå skal gjennom, og vi vil avvente resultatene av disse, sier generalmajor Morten Klever, som leder det norske Kampflyprogrammet.

Det er nå levert over 200 F-35 som har tilbakelagt nesten 70 000 flytimer. Både det amerikanske marineinfanteriet (USMC) og det amerikanske luftforsvaret (USAF) har nå fått sine første operative skvadroner. Flyet er fortsatt under utvikling, og utviklingsfasen skal etter planen fullføres høsten 2017.

- Det blir aldri 100% sikkert å fly kampfly. Dette er store og kraftige maskiner som presses hardt fra første dag. Etterhvert som flåten og omfanget av operasjonene øker vil vi dessverre oppleve uhell med F-35 som med alle andre flytyper. Vi har likevel unngått mange store hendelser med F-35 så langt, til tross for en lang og kompleks utviklingsfase. Det er ikke bare flaks som ligger bak dette, men et grundig og effektivt sikkerhetsregime. Nå er det viktig at vi lar dette sikkerhetsregimet fungere og gjøre sine undersøkelser slik at vi kan identifisere hva som faktisk har skjedd, og redusere muligheten for at dette kan skje igjen, sier Klever.

For mer informasjon eller kommentarer, kontakt pressevakt i Forsvarsdepartementet på tlf 23096011 - fdinfo@fd.dep.no eller kommunikasjonsrådgiver i Kampflyprogrammet Endre Lunde på 90853270 - endre.lunde@fd.dep.no.

Fakta om den norske anskaffelsen av F-35 (per september 2016)

  • Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte.
  • Anskaffelsen er beregnet å koste 69,7 milliarder reelle 2016-kroner.
  •  De første fire F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper ble besluttet anskaffet i 2011. De to første av disse ble levert i 2015, mens de to siste ble levert sommeren 2016.
  • Stortinget har så langt gitt fullmakt til anskaffelse av 28 fly, inkludert fly til treningsformål.
Til toppen