Den internasjonale matematikkolympiaden i 2022 til Norge

Oslo skal arrangere den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) i 2022. Elever fra hele verden skal konkurrere i matematikk.

- Det er gledelig at Norge får anledning til å arrangere Den internasjonale matematikkolympiaden. Der kan vi se verdenseliten konkurrere i et så enormt viktig fag som matematikk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. 

Det er Advisory Board for Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) som har utpekt Oslo som vertsby for den 63. IMO. Konkurransen er for skoleelever under 20 år som ikke er opptatt ved noe universitet. Konkurransen startet i 1959 og samler nå deltakere fra rundt 100 land fra hele verden. Norge har deltatt hvert år siden 1984. 

Noe å strekke seg etter

Olympiadens hovedmål er å gi dyktige elever noe ekstra å strekke seg etter. Deltakerne får mulighet til møte likesinnede til vennlig kappestrid, utveksle matematikkunnskaper med elever fra andre land og bidra til et internasjonalt fellesskap på tvers av religion, poltikk og etnisitet. 

- I Norge har vi ingen sterk tradisjon for å dyrke fram spesielt dyktige matematikkelever. En slik oppgave er i stor grad overlatt til Abelkonkurransen, en nasjonal matematikkonkurranse som arrangeres av Norsk Matematisk Forening. Derfor er det svært viktig at Norge er med på å arrangere IMO, sier kontorsjef Yngvar Reichelt ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo. 

IMO i Norge er et samarbeidsprosjekt mellom Kunnskapsdepartementet og Universitet i Oslo. Tidspunktene for konkurransen er ennå ikke bestemt, men vil bli offentliggjort på et senere tidspunkt. 

Midt på treet

De norske resultatene i IMO har vanligvis ligget midt på treet, menn flere ganger har norske elever også tatt både gull-, sølv- og bronsemedaljer. I den 58. internasjonale matematikkolympiaden (IMO) i Rio de Janeiro kom Norge på en 72. plass blant 111 deltakerland. Årets vinnerland ble Sør-Korea, fulgt av Kina, Vietnam, USA og Iran. 

- Jeg håper at deltakerne i olympiaden vil være gode ambassadører for matematikk som fag, og at noen av dem i fremtiden vil velge å bli dyktige matematikklærere, sier Torbjørn Røe Isaksen. 

Les mer om IMO på nettadressen www.imo2022.org

Til toppen