Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Eksportlisenser til Saudi-Arabia

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Vi har besluttet at det i den nåværende situasjonen ikke skal gis nye lisenser for eksport av forsvarsmateriell eller flerbruksvarer til militær bruk til Saudi-Arabia. Vi stanset behandlingen av nye søknader for noe tid siden i påvente av denne beslutningen. Norge har aldri åpnet for eksport av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Beslutningen er fattet etter en helhetlig vurdering av den siste tids utvikling i Saudi-Arabia og regionen og den uoversiktlige situasjonen i Jemen.

Det understrekes at departementet ikke er kjent med at norsk forsvarsmateriell er benyttet i Jemen. Beslutningen er et uttrykk for en streng «føre var»-linje fra norsk side.

- Norsk eksport av forsvarsmateriell skjer på grunnlag av et meget strengt eksportkontrollregelverk. Forsvarsmateriellet og flerbruksvarene vi allerede har eksportert har blitt grundig og enkeltvis vurdert. Dersom vi har vurdert at det er en uakseptabel risiko for at det aktuelle utstyret kan bli brukt til intern undertrykking eller til å begå alvorlige brudd på humanitærretten eller menneskerettighetene, er lisens ikke innvilget, sier utenriksministeren.