Erna Solberg møtte Kroatias statsminister

Statsminister Erna Solberg møtte i ettermiddag Kroatias statsminister Andrej Plenkovic. Kroatia overtar formannskapet i EU fra 1. januar 2020. Det er tradisjon for at statsministeren besøker det påtroppende formannskapet for å bidra med regjeringens innspill til arbeidet som venter.

Kroatias statsminister Andrej Plenkovic tok i mot statsminister Erna Solberg 20. november 2019.
Kroatias statsminister Andrej Plenkovic tok i mot statsminister Erna Solberg 20. november 2019. Foto: Ida Dahl Nilssen/SMK

- Kroatia er en viktig samarbeidspartner, både gjennom NATO og gjennom EØS-avtalen. Med sitt EU-formannskap har de tydelige ambisjoner, også for reformarbeidet på Vest-Balkan. Her spiller Kroatia en nøkkelrolle, sier Erna Solberg.

Norge og Kroatia er opptatt av utviklingen på Vest-Balkan. Norge har doblet bistanden til Vest-Balkan fra 175 millioner kroner i 2017 til 353 millioner kroner i 2019. Bistanden har som mål å styrke samarbeidet mellom landene, utvikle godt styresett og bidra til sosio-økonomisk utvikling.

- Vi har en rekke utfordringer som europeiske land må jobbe sammen om i tiden som kommer, ikke minst når det gjelder klima. Vi ser fram til å samarbeide med Kroatia når de nå tar over EU-formannskapet, sier statsminister Solberg.

Statsministeren har onsdag også bilaterale møter med Irlands statsminister Leo Varadkar og statsminister i Hellas, Kyriakos Mitsotakis. 

I Zagreb deltar Solberg, i tillegg til å ha bilaterale møter, på kongressen til Det europeiske folkepartiet (European People’s Party – EPP) . EPP er den største partifamilien i Europa. Høyre er medlem i EPP.