Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

EU-kommissær for helse og mattrygghet har besøkt Svalbard

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og helse- og omsorgsminister Bent Høie har besøkt Svalbard med EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis.

EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis har nylig besøkt Svalbard i følge med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og helse- og omsorgsminister Bent Høie. Andriukaitis er den første helsekommissæren fra EU som har besøkt Svalbard.

Tsjekkiske matfrø på plass i Svalbard Globale Frøhvelv

Under besøket deponerte EU-kommissæren tre kasser matfrø fra den tsjekkiske genbanken Crop Research Institute i Svalbard Globale frøhvelv

– Stadig flere land ønsker å deponere frø ved Svalbard Globale frøhvelv. Svalbard Globale frøhvelv har stor betydning for sikring av landbrukets genetiske mangfold globalt, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis og helse- og omsorgsminister Bent Høie bærer inn kasser med tsjekkiske frø i Svalbard Globale frøhvelv.
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis og helse- og omsorgsminister Bent Høie bærer inn kasser med tsjekkiske frø i Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Landbruks- og matdepartementet
EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis, landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og helse- og omsorgsminister Bent Høie i samtale inne i Svalbard Globale frøhvelv.
EU-kommissær for helse og mattrygghet Vytenis Andriukaitis, landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og helse- og omsorgsminister Bent Høie i samtale inne i Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Svalbard Globale frøhvelv.
Svalbard Globale frøhvelv. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Politiske samtaler om helse og mattrygghet

I løpet av det tre dager lange besøket i Longyearbyen på Svalbard har landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og helse- og omsorgsminister Bent Høie drøftet en rekke aktuelle tema innen helse og matsikkerhet med EU-kommissær Andriukaitis. Antibiotikaresistens og holdbarhetsmerking av egg sto høyt på dagsorden i de politiske samtalene. Listhaug tok også opp Stortingets ønske om opprinnelsesmerking på bearbeidede kjøttvarer og meieriprodukter og utfordringer knyttet til hormonhermende stoffer i plantevernmidler.  

– Vi har hatt gode samtaler. Kommissær Andriukaitis er en lydhør samtalepartner som inviterte til å komme med innspill på en rekke tema som har fokus både i Norge og i EU, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.  

Arktisk veterinærtjeneste

Statsrådene og EU-kommissæren fikk en omvisning på Svalbard Vet, Longyearbyens private veterinærmedisinske klinikk drevet av veterinær Astrid Vaag Vikaune.

– God dyrevelferd skal ha høy prioritet i hele landet, og det er gledelig å se at Svalbard nå har en dyreklinikk som kan tilby de samme tjenester som på fastlandet, sier landbruks- og matministeren.

Sledehund i Longyearbyen.
Sledehund i Longyearbyen. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Besøket har ellers omfattet en demonstrasjon av nord-norsk kriseberedskap fra Sysselmannens serviceskip Polarsyssel. Videre fikk kommissæren og ministrene orienteringer ved Longyearbyen Hospital, Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og hos Sysselmannen på Svalbard. Et besøk ved Svalsat (Kongsberg Satelite Services) og Svalbard Museum sto også på programmet.

Åpnet verdens nordligste bryggeri

Under besøket åpnet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug verdens nordligste bryggeri - mikrobryggeriet Svalbard Bryggeri AS i Longyearbyen. Bryggeriet skal prøve ut forbrenningsanlegg i Longyearbyen, der råstoff av drivved og mask fra bryggeriet skal omgjøres til energi. Prosjektet er støttet av ENOVA og Innovasjon Norge.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug sammen med daglig leder Rober Johansen og deleier Anne Grete Johansen ved Svalbard bryggeri AS.
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug sammen med daglig leder Rober Johansen og deleier Anne Grete Johansen ved Svalbard bryggeri AS. Foto: Landbruks- og matdepartementet
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug åpnet verdens nordligste bryggeri - mikrobryggeriet Svalbard Bryggeri AS i Longyearbyen
Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug åpnet verdens nordligste bryggeri - mikrobryggeriet Svalbard Bryggeri AS i Longyearbyen Foto: Landbruks- og matdepartementet
Til toppen