Europaministeren møtte brexit-forhandler Barnier

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Norge og EU har felles interesse av å ivareta EØS-samarbeidet i forhandlingene om brexit og eventuelle overgangsordninger for Storbritannia, sa EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker i møte med EU-kommisjonens sjefsforhandler for brexit, Michel Barnier, i Brussel 14. november.

Europakommisjonens sjefsforhandler for brexit, Michel Barnier, bekreftet i møtet med Vik Aspaker at det er i EUs interesse å videreføre EØS-avtalen, og at EU ønsker god dialog med EØS/Efta-landene underveis i forhandlingene med Storbritannia om dets uttreden av EU.

EØS- og EU-minister Elisabeth Vik Aspaker i møte med EU-kommisjonens sjefsforhandler for brexit, Michel Barnier. Foto: Wera Helstrøm, EU-delegasjonen

Å få på plass eventuelle overgangsordninger for Storbritannia frem til en ny avtale mellom EU og Storbritannia er på plass, vil måtte bli en del av forhandlingene.

- Det er viktig for oss å være en del av eventuelle overgangsordninger for Storbritannia gjennom EØS-samarbeidet, sier Vik Aspaker.

Vik Aspaker møtte Barnier i EU-kommisjonens hovedkvarter Berlaymont, hvor Barnier og hans team har arbeidet siden offisiell oppstart 1. oktober.

Forhandlingene om brexit vil ikke starte før Storbritannia formelt varsler EU om sitt ønske om å tre ut av EU, noe som ikke vil skje før i 2017.

– Norge deltar ikke i de kommende forhandlingene mellom EU og Storbritannia. Forhandlingene vil imidlertid ha stor betydning for oss da Storbritannia også vil måtte melde seg ut av EØS. Det er derfor viktig for å understreke overfor EU at vi blir konsultert underveis i prosessen, sier Vik Aspaker.

Barnier vil besøke Norge

Forhandlingsleder Barnier holder nå bilaterale konsultasjoner med alle EU-landene. Han vil etter planen også besøke Norge på nyåret for å følge opp dialogen.

Michel Barnier er tidligere EU-kommisær med ansvar for det indre marked (2010-2014) og har bakgrunn som blant annet fransk minister og europaparlamentariker. Barnier ble utnevnt av EU-kommisjonens president Jean Claude Juncker 27. juli.

I tillegg har Rådet utnevnt den belgiske diplomaten Didier Seeuws, og Europaparlamentet den tidligere belgiske statsministeren Guy Verhofstadt, til å følge forhandlingene med Storbritannia.

Norge fortsetter dialogen

Møtet 14. november er det siste i en rekke møter regjeringen har hatt med brexit-partene siden britene stemte for å forlate EU 23. juni.

– Vi vil fortsette den tette kontakten med både EU og Storbritannia. Vi vil opprettholde vårt gode samarbeid med begge parter, og fortsette å bruker de kanalene vi har, sier Vik Aspaker.

 Her er et utvalg av møtene: 

  • 30. juni: Klimaminister Vidar Helgesen møtte Storbritannias daværende klimaminister Amber Rudd, nå innenriksminister – London
  • 31. august: Statsminister Solberg snakket med Storbritannias statsminister Theresa May på telefon
  • 14. september: Næringsminister Monica Mæland møtte Storbritannias handelsminister Liam Fox – London
  • 19. september: Statsminister Solberg møtte statsminister May – New York
  • 10. oktober: EØS/EU-minister Elisabeth Vik Aspaker møtte Didier Seeuws, leder i Rådets brexit-arbeidsgruppe – Brussel
  • 19. oktober: Utenriksminister Børge Brende møtte Storbritannias utenriksminister Boris Johnson – London
  • 25. oktober: Vik Aspaker møtte David Jones, minister i Departementet for utmelding av EU – London
  • 14. november: Vik Aspaker møtte Michel Barnier, brexitforhandler for EU-kommisjonen - Brussel