Feirer Paris-avtalen

Holmenkollbakken i Oslo blir i helgen opplyst i grønt for å markere at Paris-avtalen om klima nå trer i kraft. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen skrur på lyset klokka 1600 i dag.

Statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Vidar Helgesen
Statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Vidar Helgesen feiret i dag at Paris-avtalen trer i kraft. Foto: Silje Vang

-I dag feirer vi at Paris-avtalen formelt blir internasjonal lov. Det har skjedd på rekordtid. Samtidig har verden i år blitt enig om flere nye klimatiltak som vil redusere temperaturøkningen: nedfasing av de de klimasterke HFK-gassene, og nye klimatiltak i internasjonal luftfart og sjøfart. Derfor er 2016 et tidsskille i global klimapolitikk, sier Helgesen.

I Paris lyser de fredag kveld opp Eiffeltårnet og Triumfbuen i grønt.

-Vi velger å lyse opp Holmenkollbakken for å markere denne viktige dagen. Holmenkollen er vårt nasjonale symbol for snø- og vinterglede. Vi vet at klimaendringene betyr mindre snørike vintre, men med Parisavtalen skal vi og verden gjøre alt vi kan for å redusere global oppvarming, sier Helgesen.

Det er nå 92 land som har ratifisert Paris-avtalen. To store utviklingsland ratifiserte denne uken, Indonesia og Sør-Afrika.

Ut fra prosentene som er tillagt landene,  dekker ratifikasjonene nå godt over 65 prosent av utslippene i verden.

-Paris-avtalen betyr at verdens land skal kutte klimagassutslippene. Avtalen forplikter alle til å øke innsatsen etterhvert. Det er et sterkt signal til næringsliv og myndigheter om at vi er på vei mot lavutslippssamfunnet og at bruk av teknologi med høye klimagassutslipp er på vei ut.  Forbruket av fossil energi må ned, både i kraftproduksjon og transport. Vi må satse på det grønne næringslivet, sier Helgesen.

Til toppen