Norge har mottatt sitt femte F-35-kampfly

25. mai mottok Norge sitt femte F-35-kampfly på Luke Air Force Base i Arizona. Flyet skal brukes til treningsformål i USA.

Norges femte F-35 kampfly.
Norges femte F-35 kampfly. Foto: Luke Air Force Base

− Det er gledelig. Det viser at kampflyanskaffelsen går som planlagt og er i rute. Dermed får våre flygere den nødvendige treningen og opplæringen, slik at F-35 kan begynne å overta oppgaver fra dagens F-16 i 2019, sier statssekretær Øystein Bø.

Norske F-35 har nå fløyet over 1000 flytimer. I løpet av sommeren vil Norge motta ytterligere to F-35 som skal brukes til trening av norske mannskaper i USA. Det vil da være til sammen sju kampfly som blir brukt til treningsformål på Luke Air Force Base i Arizona.

− I november mottar vi de tre første norske flyene på norsk jord. Det blir en stor og viktig  begivenhet. De nye kampflyene er en storinvestering og et av de viktigste tiltakene for å styrke kampkraften til Forsvaret, forteller Bø.

Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly av typen F-35 for å sikre at Forsvaret også i fremtiden skal kunne løse sine oppdrag på best mulig måte. Så langt har Stortinget gitt fullmakt til å bestille 40 fly. Om dagens plan holdes vil Norge få sine siste fly i 2024.

Til toppen