Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Fire nye ubåter

Stortinget har vedtatt regjeringens forslag om å anskaffe fire nye ubåter med en kostnadsramme på 41 370 millioner norske kroner inkludert merverdiavgift, usikkerhetsavsetning og gjennomføringskostnader.

I samsvar med den nye langtidsplanen for Forsvaret, skal Norge anskaffe fire nye ubåter som skal fases inn fra midten av 2020-tallet. Fire ubåter blir regnet som helt nødvendig for å videreføre et robust Ubåtvåpen og for å ha et bærekraftig kompetansemiljø.

Det er allerede innledet et strategisk samarbeid med Tyskland, der Tyskland og Norge kommer til å anskaffe identiske ubåter i samme tidsrom. Dette vil gi stordriftsfordeler og besparelser i levetiden til ubåtene. Samarbeidet åpner også for salg av norske missiler til Tyskland i tillegg til samarbeid om videreutvikling av missilteknologi. Det vil også være industrisamarbeid på kampledelsessystemet til de norske og tyske ubåtene.

Samarbeidet vil åpne for oppdrag for en rekke små og mellomstore bedrifter i Norge og er positivt for høyteknologisk kompetanseutvikling og for eksportpotensialet til norskutviklede produkter.

Til toppen