Første utbetaling fra Havbruksfondet

Fiskeridirektoratet deler ut 60 millioner kroner til oppdrettskommuner og -fylkeskommuner.

- I dag har vi nådd en milepæl i norsk oppdrettsnæring. Havbruksfondet innebærer at alle oppdrettskommuner får penger. De gjør en viktig jobb som vertskap for næringen, og det skal de få betalt for, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Fiskeridirektoratet utbetaler i dag 60 millioner kroner gjennom Havbruksfondet til 164 kommuner og fylkeskommuner. Dette er den første utbetalingen fra fondet.

- Utbetalingene i denne omgangen er bare en liten smakebit, men kommunene har mye mer i vente. Vi er nå i ferd med å tildele ny vekst i oppdrettsnæringen, som kan gi betydelige inntekter til kommunene og fylkeskommunene i 2018. Mitt håp er at de ser denne gulroten, og at det stimulerer dem til å legge til rette for næringen, sier fiskeriministeren.

Havbruksfondet ble opprettet i juni 2016. Målet er at lokalsamfunnene skal få mer igjen for jobben de gjør for å legge til rette for oppdrettsnæringen.

80 prosent av inntektene fra vekst i lakseoppdrettsnæringen fordeles til alle kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet.

Utbetalinger fra havbruksfondet skal gjennomføres årlig, i oktober.

Pengene som Fiskeridirektoratet nå utbetaler stammer fra to ulike vekstordninger. Det dreier seg om vederlag fra tilbudet om 5 prosent vekst mot strenge lusekrav, og ordningen med variabelt tillatt biomasse.

 Du kan lese mer om Havbruksfondet på Fiskeridirektoratets nettsider.

Til toppen