Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Nordland 1/2021

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Statsforvalteren i Nordland er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med en artikkel om "Forum for beitebruk" som nå er etablert i Nordland.

Forum for beitebruk i Nordland er etablert

Statsforvalteren i Nordland har tatt initiativ til å opprette et permanent dialogforum mellom landbruks- og reindriftsnæringen på fylkesnivå etter mal av lokale dialoggrupper flere steder i fylket. På oppstartsmøtet 15. januar i år deltok representanter fra Statsforvalteren, Nordland Bondelag, Nordland Bonde- og Småbrukarlag, Nordland Reindriftsamers Fylkeslag og KS.

Forumets navn

Representantene startet med å drøfte hvilket navn forumet skal ha. Etter en kort debatt landet vi på «Forum for beitebruk i Nordland».  Det ble drøftet om begrepet beitebruk kan tolkes for snevert med tanke på forumets arbeidsområde, men konkludert med at begrepet rommer mange tema, og gode beitearealer er sammenfallende for næringenes interesser. Det er også viktig å huske på at beitebruk blir stadig viktigere med tanke på økt press på beitearealene fra andre interesser.

Formålet

Formålet med forumet er blant annet å etablere en åpen og overordnet dialog hvor representanter fra reindriftsnæringa, landbruket, kommunene og Statsforvalteren i fellesskap kan drøfte felles utfordringer og foreslå løsninger som kan forebygge, dempe og eventuelt løse konflikter for næringene, mellom næringene og mellom beitenæringene og andre aktører. Forumet skal søke å etablere en god plattform for dialog og samarbeid mellom reindrifta og landbruket på et overordnet nivå. Det skal være rom for å ta opp forskjellige tema og ulike problemstillinger knyttet til dette.

Forumet erstatter ikke dialoggruppene som er opprettet på lokalt nivå. Disse består av lokale reinbeitedistrikter, representanter fra landbruksnæringen, kommunene og fylkesmannen.

Forum for beitebruk
Foto: Stein Tage Domaas

Dialog – en ofte undervurdert form for kommunikasjon

Erfaring viser at det er krevende for den enkelte, organisasjoner og forvaltninga hver for seg å finne gode løsninger på utfordringer knyttet til beitebruk. I Nordland er det mye fokus på tapssituasjonen både i saue- og reindriftsnæringa. Samtidig er reindriftas vinterbeite på kysten spesielt, og skaper noen ganger utfordringer mellom næringene. Statsforvalterens tildelte virkemidler er begrensede og viser seg å være lite effektive i enkelte sammenhenger. Det er derfor behov for nye og andre mekanismer som kan bidra til å forebygge, dempe og eventuelt løse konflikter for næringene, mellom næringene og mellom beitenæringene og andre aktører.

En viktig funksjon med forumet vil være å ha en arena der de ulike utfordringene som oppstår kan diskuteres og på den måten skape en bedre forståelse for hverandres utfordringer, slik at man kan se etter løsninger sammen.

Sammensatte problemstillinger krever nye og andre mekanismer

Den utfordrende tapssituasjonen for beitenæringene i Nordland, forårsaket av arealinngrep, endret arealbruk, klimaendringer, krevende topografi og rovvilt, er ett tema som vil bli tatt opp i forumet. Rein på innmark er en annen problemstilling som aktørene må finne løsninger på sammen.

Det er behov for nye og andre mekanismer som kan bidra til å dempe konfliktene for næringene, mellom næringene og mellom beitenæringene og andre aktører og derfor vil dialogforumet sine medlemmer sammen, eller hver for seg, prøve å ha en påvirkningskraft både nedover og oppover i systemene. Forumets medlemmer skal i særlig grad formidle det som kommer frem videre til sine organisasjoner og medlemmer av disse. Det enkelte medlem har et ansvar for å løfte opp spørsmål til forumet.

«Dyrka lokalt» - Bodø kommunes satsing på urbant landbruk

Statsforvalteren i Nordland samarbeider med Bodø kommune om ei prosjektsatsing knyttet til urbant landbruk. I mer enn 30 år har det eksistert urbane initiativer i Bodø med blant andre Bodø økologiske besøkshage, Vågønes parsellhage, Inn på tunet-tilbud, 4H-gård m.m. Bodø er en av fylkets største landbrukskommuner og skiller seg ut ved sine mange sentrumsnære landbruksarealer. «Dyrka lokalt» er finansiert av Statsforvalterens skjønnsmidler samt regionale tilretteleggingstilskudd fra fylkeskommunen. Over en tre-års periode skal prosjektet etablere et kompetansesenter og en demonstrasjonshage som skal bidra til å formidle kunnskap og ideer om bynært og urbant landbruk til alle fylkets kommuner. Det skal også mobilisere til økt innovasjon og entreprenørskap innen bynært- og urbant landbruk, samt øke produksjon av grønnsaker, urter og bær. Sist, men ikke minst skal prosjektet bidra til å skape samfunnsengasjement og sosiale møteplasser.

Prosjektet ledes av Camilla Helgesen i Bodø kommune og Statsforvalteren deltar i prosjektgruppe og styringsgruppen.

Urbant landbruk.
Urbant landbruk. Foto: Sverre Magnus Bjørseth

Inn på tunet-pilotprosjekt til elever i grunnskolen

I Nordland gjennomfører fem utvalgte kommuner ett av fire nasjonale pilotprosjekter knyttet til Inn på tunet-løftet 2. I samarbeid med Statsforvalterens tverrfaglige prosjektgruppe og en rekke samarbeidspartnere, skal pilotkommunene Meløy, Vågan, Hadsel og Sortland etablere samarbeid med Inn på tunet-gårder om et tilbud til elever i grunnskolen. Bodø kommune skal bistå pilotkommunene som erfaringskommune.

Ordsky fra IPT-workshop

Forskere skal følge arbeidet i pilotkommunene tett og bidra til å avdekke hvilke barrierer kommunene møter når de skal ta i bruk Inn på tunet til elever, samt hvilke øvrige vurderinger kommunene gjør, knyttet til å samarbeide med Inn på tunet-gårder. «Inn på tunet i Nordlandskommunene» som prosjektet er kalt, hadde sitt offisielle startskudd i mars med et digitalt oppstartsseminar og workshop for kommunene. Dette var ett av totalt ti fellestiltak i prosjektet. I tillegg skal det gjennomføres skreddersydde tiltak i hver av kommunene.

Les mer om «Inn på tunet i Nordlandskommunene» på nettsiden til Statsforvalteren. Finn prosjektbeskrivelsen her og les om Oppstartsseminaret her.

Digitale beitebruksseminar om gjerderett og investeringstiltak

Statsforvalteren i Nordland sitt Oppfølgingsprosjekt tradisjonelt landbruk tok opp forskjellige problemstillinger rundt beiting i utmark i to digitale seminarer i mars. God påmelding og positiv evaluering viser at interessen for temaene er stor. 

17. mars foreleste jordskiftedommer Lars Norum om de evig aktuelle temaene beiterett og gjerdeplikt. Den erfarne jordskiftedommeren fra Salten jordskifterett gjorde rede for regelverket som gjelder rundt dette og presenterte hvordan jordskifteretten kan løse tvister og fordele rettigheter og plikter rundt gjerdehold. 

Sau på utmarksbeite.
Sau på utmarksbeite. Foto: Øyvind Skogstad/Statsforvalteren i Nordland

24. mars satte vi fokus på tilskudd til tiltak i beiteområder. Statsforvalteren og Narvik kommune presenterte ordningen med tilskudd til tiltak i beiteområder, men det var nok informasjon fra beitelag og Norsk sau og geit som var mest interessant denne dagen. Vi fikk høre om Resmålstind beitelag sine erfaringer med bruk av No fence på Andøy, der elektroniske gjerder brukes i beiting av gjengroingsarealer. Vi fikk høre om driften av Oppland radiobjøllelag, der medlemmene kan leie elektronisk overvåkingsutstyr. Norsk sau og geit har mye verdifull kunnskap og vi fikk en oversikt over ressursene de har, som de som beiter og skal i gang med tiltak i utmark kan benytte seg av.

Digitale seminarer er en fin måte å formidle informasjon og aktive deltakere bidrar til at det ikke bare blir enveiskommunikasjon. Samtidig viser evalueringen at også travle gårdbrukere gjerne setter av tid til å treffes ansikt til ansikt når det blir mulig igjen.