Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Gratulerer vinneren av Nansenprisen

- Jeg gratulerer Zannah Mustapha med årets Nansenpris, for innsatsen for at barn og unge i nordøstlige Nigeria skal få gå på skole. Hans arbeid gir resultater og inspirerer oss alle til å fortsette innsatsen for utdanning i krise og konfliktsituasjoner, sier utenriksminister Børge Brende.

Terrorgruppen Boko Harams herjinger i nordøstlige Nigeria har ført til at mange barn og unge mister skolegang. Skoler rammes av angrep som utsetter både elever og lærere for livsfare og ødelegger infrastruktur, og mange skolebarn er blitt kidnappet. Ustabiliteten forsterker også fattigdom og manglende utvikling i regionen.

Zanna Mustapha sammen med sønnen sin.  Foto: Rahima Gambo, UNHCR
Zanna Mustapha sammen med sin sønn, som går på førskolen på «Future Prowess Islamic Foundation School (I)», i Maiduguri i nordøstlige Nigeria. Foto: Foto: Rahima Gambo, UNHCR

 For ti år siden grunnla Mustapha en skole i Maiduguri, som til tross for mange hindringer har klart å holde driften gående. På skolen får barna undervisning, mat, uniformer og helsehjelp – alt gratis. I tiåret som har gått siden skolen åpnet, har antall elever steget fra 36 til 540 og ventelisten er lang. I 2016 åpnet Mustapha en skole til, kun få kilometer unna den første. Som et steg mot forsoning, ønsker Mustapha alle barn som har mistet foreldrene sine velkomne, uavhengig av hvilken side i konflikten foreldrene stod på.
 
- Årets Nansenpris retter søkelys på et land med en voksende ung befolkning og et høyt antall barn som ikke har tilgang til utdanning. Utdanning for barn og unge i krise blir ofte ignorert. Norge har tatt internasjonalt lederskap for å sette dette på dagsorden og vi bidrar med betydelig bistand til utdanning i konflikt, blant annet i nordøstlige Nigeria. Vi vil fortsette å prioritere beskyttelse av skoler og økt tilgang til utdanning i krise og konfliktsituasjoner, sier utenriksministeren.
 
Den årlige Nansenprisen deles ut av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i samarbeid med Flyktninghjelpen. Prisen støttes av Norge, Sveits og Ikea-stiftelsen. Nansenprisen gir oppmerksomhet og støtte til personer og organisasjoner som gjør en ekstraordinær innsats for mennesker som er drevet på flukt.
 
- Nansenprisen er en viktig anerkjennelse av personer og organisasjoner som kjemper for rettighetene til mennesker som er blitt tvunget på flukt. Antallet flyktninger og internt fordrevne er nå rekordhøyt, med over 65 millioner mennesker på flukt fra krig og konflikt. Det er et stort behov for humanitær assistanse, beskyttelse og ikke minst varige løsninger. Utdanning er en kjerneoppgave i denne sammenhengen, sier utenriksministeren.
 
Statssekretær Marit Berger Røsland vil delta på prisutdelingen i Genève 2. oktober.

Til toppen