Helsepersonell får tilbud om tredje dose koronavaksine

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Regjeringen har besluttet at helsepersonell som over tid har kontakt med pasienter med særlig høy risiko for å bli alvorlig syke, skal få tilbud om en oppfriskningsdose med koronavaksine.

– For å trygge dem som står i første linje og forebygge smittespredning har regjeringen i dag besluttet at helsepersonell med pasientkontakt skal få tilbud om en tredje vaksinedose. Vi starter med dem som fikk vaksine først. Kommunene og FHI jobber nå med å legge planer for hvordan dette tilbudet skal rulles ut, slik at belastningen på kommunene ikke blir for stor, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Folkehelseinstituttet anbefaler å tilby en oppfriskningsdose til helsepersonell i helse- og omsorgstjenesten som over tid har nær kontakt med pasienter med særlig høy risiko for alvorlig forløp av covid-19. Dette vil i første omgang være personell ved sykehjem og i hjemmetjenesten, og andre med tilsvarende pasientkontakt som arbeider innenfor ulike deler av primær- og spesialisthelsetjenesten.

Kan bli utvidet

–Anbefalingen vil senere kunne utvides til å omfatte andre grupper helsepersonell. Det vil blant annet avhenge av smittesituasjon eller økt kunnskap, understreker Kjerkol.

Det arbeider 265 000 personer med pasientnært arbeid i primærhelsetjenesten, 124 000 i spesialisthelsetjenesten. Det anslås at rundt halvparten av disse tilbys oppfriskningsdoser nå.

Graden av eksponering for smitte og konsekvenser ved smitte fra ansatt til pasient vil være ulik for de ulike yrkesgruppene og pasientgruppene. For eksempel vil risikoen være avhengig av hvor nær, hyppig og langvarig pasientkontakten er, og av pasientenes underliggende risiko for å bli alvorlig syk av covid-19 ved smitte.

Takk ja til vaksine

– Samtidig vil jeg oppfordre dem som ikke har fått dose 1 og 2 til å la seg vaksinere, både av hensyn til seg selv, sine kolleger og for å beskytte pasientene, sier Kjerkol.

Undersøkelser fra FHI viser at over 70 prosent av helsepersonell er positive til en oppfriskningsdose dersom myndighetene anbefaler det.