Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Historisk investering i Hæren

I dag mottok Hæren den siste av 144 kampvogner. Kampvognprosjektet er Hærens største investering noensinne. De nye vognene skal erstatte Hærens gamle CV9030-flåte og vil gi et betydelig operativt løft. Prosjektet har en kostnadsramme på 11 milliarder kroner.

– Dette er en milepæl i arbeidet for å styrke og modernisere Hæren sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. – Kampvognprosjektet har vært svært viktig og vil gi Hæren et etterlengtet operativt løft. Innfasingen av nye lastevogner er godt i gang og nytt artilleri er på vei. En moderne og velutrustet hær er viktig for vår forsvarsevne og det føles godt å få på plass disse anskaffelsene.

Det er levert 74 stormpanservogner, 21 oppklaringsvogner, 15 stridsledelsesvogner, 16 stormingeniørvogner og 16 multirollevogner. Kampvognene er heldigitalisert. Det innebærer at alt fra ammunisjonslagre til motorstatus kan kontrolleres via berøringskjermer. De nye vognene er bedre beskyttet mot miner, men har likevel god fart og mobilitet. Vognene kan operere både under ekstrem kulde og ekstrem varme.

CV9030N stormpanservogn.
CV9030N stormpanservogn. Foto: Forsvaret
Til toppen