Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

To statsråder markerte hendelsen:

Hjerkinn skytefelt er tilbakeført til naturen

I dag ble avslutningen av Norgeshistoriens største naturrestaurering markert i en seremoni på viewpoint Snøhetta på Dovrefjell. Både forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) deltok.

Hjerkinn skytefelt er tilbakeført til naturen. Dette ble markert 16. september 2020 på Dovrefjell.
Hjerkinn skytefelt er tilbakeført til naturen. Dette ble markert 16. september 2020 på Dovrefjell. Foto: Asgeir Spange Brekke, FD

Som en del av den offisielle markeringen avduket statsrådene en ny steinhelle, den tyvende i rekken på vandringsveien opp til det vakre utkikkspunktet viewpoint Snøhetta.

Derfra kunne de se rett inn i det som i over 80 år var Forsvarets viktigste skytefelt i Sør-Norge, men som nå er et verneområde innlemmet i nasjonalparken.

Forsvarsbygg har hatt oppdraget med å gjennomføre tilbakeføringen, i samarbeid med Forsvaret og forsvarssektoren, miljøeksperter, entreprenører og myndigheter.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) deltok på den offisielle markeringen.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) deltok på den offisielle markeringen. Foto: Asgeir Spange Brekke, FDStatsrådene hilste forsamlingen og gratulerte med et historisk miljøløft
—Dette har vært historisk miljøprosjekt for hele forsvarssektoren. Vi har dratt i lag. 15 000 menn og kvinner i uniform har siden 2006 gått manngard i fjellet sammen med eksplosiveksperter, ryddet i all slags vær og føre, og gitt viktige bidrag for å løse oppdraget. Etter forsvarssektorens tilstedeværelse på Dovrefjell gjennom mange tiår er det på sin plass å si takk for lånet Dovrefjell, uttalte forsvarsminister Bakke-Jensen i sin hilsen til forsamlingen.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) stemte i: —Her er unike naturverdier sikret, vann og våtmarksområder er restaurert og villreinen har endelig fått tilbake sitt rike. Dette er god og håndfast miljøpolitikk i praksis.

Forsvarsbygg ved direktør Thorbjørn Thoresen var vertskap for markeringen, som i tillegg til statsrådene inkluderte Fylkesmannen i Innlandet, ordførerne i Dovre og Lesja kommuner og flere fra Forsvarets ledelse.

Veien mot målet
— Vi er stolte over å ha gjennomført Norgeshistoriens største og mest omfattende naturrestaurering. Vi har gått nye veier: Fjernstyrte anleggsmaskiner, spesialtrente skytefelthunder, tekniske søkeverktøy og utsetting av 47 000 vierplanter er gjennomført. GPS og digitale løsninger er brukt for å dokumentere oppryddingen. Vi har hatt et nært samarbeid med noen av Norges fremste miljøeksperter for å legge til rette for at naturen selv sakte, men sikkert tar over igjen det gamle skytefeltet.

Thoresen utdypte dette videre:

— Unike naturverdier i praktfull norsk fjellnatur er sikret for kommende generasjoner. Siden oppstarten i 2006 og frem til i dag er det totalt fjernet eller håndtert 550 tonn metall og nær 19 000 små og store blindgjengere. Hele området er eksplosivryddet flere ganger, og det er naturrestaurert ca 5 200 dekar.

 

For ytterlige informasjon, vennligst kontakt:

For statsråd Bakke-Jensen:
Seniorrådgiver Asgeir-Spange Brekke, mobil 900 28 061

For statsråd Rotevatn:
Kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg, mobil 911 91 313

For Forsvarsbygg: totalprosjektleder Pål Skovli Henriksen, mobil 928 23 292

Forsvarsbygg pressevakt, mobil 47 77 77 47

Les mer om prosjektet, på
www.forsvarsbygg.no/hjerkinn