Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Intensjonserklæring om fjellrev med Sverige

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Norge og Sverige har signert en intensjonserklæring om fjellrev. Målet er å styrke det samlede bevaringsarbeidet for et av våre mest truede pattedyr.

Onsdag 30. september signerte statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet en intensjonserklæring om fjellrev. Intensjonserklæringen er inngått sammen med statssekretær Gunvor G. Ericson i Miljö- og energidepartementet i Sverige.

Norge og Sverige deler den siste resten av den skandinaviske fjellrevbestanden. Fjellreven er kritisk truet i Norge og sterkt truet i Sverige og har derfor ekstremt høy risiko for å dø ut fra Skandinavia.

-  Svenske myndigheter og vi er enige om at det er nødvendig med tiltak for å styrke den felles skandinaviske fjellreven for å få en levedyktig bestand. Derfor er det viktig å utvikle samarbeidet om bevaring av fjellrev, sier statssekretær Lars Andreas Lunde.

Hensikten med intensjonserklæringen er å videreutvikle landenes samarbeid om forvaltningav fjellrev, for å få en levedyktig fjellrevbestand innenfor dens naturlige utbredelsesområde i Skandinavia. Det skal blant annet være et nært samarbeid om felles tiltaksplan, grenseoverskridende feltarbeid og felles rapportering. I vinter utpekte regjeringen fjellreven til prioritert art etter naturmangfoldloven i Norge, noe som ga arten en bedre beskyttelse enn tidligere. 

- Gjennom mange års målrettet arbeid, først og fremst gjennom avlsprogrammet for fjellrev, har vi sett en positiv utvikling for fjellreven i Skandinavia. Men situasjonen for fjellreven er krevende, og det er fortsatt behov for tiltak, sier Lunde.