Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Inviterer Facebook til debatt

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og styreleder i Norsk Redaktørforening Harald Stanghelle inviterer Facebook til debatt om redaktøransvar og ytringsfrihet.

- Det er på tide at Facebook tar sin posisjon i medielandskapet på alvor og går i dialog med den norske mediebransjen. Derfor har jeg sammen med Norsk Redaktørforening invitert til et møte for blant annet å diskutere redaktøransvar og ytringsfrihet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

I invitasjonen viser kulturministeren og Norsk Redaktørforening til flere hendelser den siste tiden som har skapt bekymring blant norske redaktører, det norske regjeringsapparatet og andre Facebook-brukere. Forfatter Tom Egeland postet for to uker siden Nick Úts bilde av Kim Phuc som flykter fra napalmbombene under Vietnamkrigen i 1972. Bildet ble fjernet fra Egelands Facebook-konto fordi det brøt med Facebooks regler for nakenhet. Flere som delte bildet opplevde at bildet ble fjernet eller at de ble utestengt fra Facebook, blant annet ble bildet fjernet fra statsminister Erna Solbergs konto.

- Vi håper Facebook tar utfordringen. Selv om Facebook har snudd og nå godtar dette spesifikke bildet, mener vi likevel det er behov for dialog med Facebook om reglene for viderepublisering av innhold fra redaksjonelle medier, sier Linda Hofstad Helleland.

Facebook er invitert til samtale og diskusjon med kulturministeren og norske redaktører under Norsk Redaktørforenings høstmøte 31. oktober i Oslo.

Les brevet på nettsiden til Norsk Redaktørforening

Til toppen