Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norgerhaven fengsel i Nederland åpnet

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) åpnet i dag Norgerhaven fengsel i Nederland. De første innsatte er allerede på plass.

Justis- og beredskapsministeren ved åpningen av Norgerhaven fengsel
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen mottar nøkkel til Norgerhaven fra Klaas Dijkhoff, statssekretær for nederlandske sikkerhets- og justismyndigheter (Foto: JD – se/last flere bilder på Flickr)

– Jeg er stolt over at vi så raskt har fått på plass 242 lukkede fengselsplasser. Større fengselskapasitet er viktig for å nå målet om å få vekk soningskøen Norge har slitt med i en årrekke, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. 

Norge overtok Norgerhaven fengsel 1. september og skal i utgangspunktet leie det for en periode på tre år. Fengselet skal fylles med innsatte i løpet av de nærmeste ukene. Fengselet har norsk ledelse og nederlandske fengselsbetjenter. Det er norsk straffegjennomføringslov som gjelder i fengselet. 

Foreløpig er det fattet 112 vedtak om overføring, hvorav 79 er frivillige overføringer. De innsatte vil få et godt innholdsmessig tilbud i fengselet. Mange innsatte vil ha et forholdsvis kort opphold i Nederland før de overføres til et fengsel i Norge, når de for eksempel skal gjennomføre permisjoner. Det legges til rette for en fleksibel besøksordning og utvidet rett til bruk av telefon og Skype eller lignende. Innsatte skal beholde sine rettigheter som om de gjennomførte straffen i et fengsel i Norge, og en del innsatte vil ikke være egnet for overføring, for eksempel fordi de er for syke eller fordi de mottar besøk av barn.

Informasjon om Norgerhaven fengsel på kriminalomsorgen.no

Til toppen