Minimumsnivået for flytilbudet i Norge forlenges til 30. juni og utvides med nye ruter i Nord-Norge

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

– Fly er viktig for næringslivet og personer som utfører samfunnskritiske funksjoner rundt i vårt langstrakte land. Derfor forlenger vi avtalen med flyselskapene om et grunnleggende tilbud i hele landet da det i situasjonen vi er i nå ikke er grunnlag for kommersiell drift. Vi utvider i tillegg avtalene med nye ruter i Nord-Norge, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Som følge av virusutbruddet har etterspørselen etter personreiser med fly falt betydelig, og det kommersielle grunnlaget for store deler av norsk personflytrafikk har falt bort.

Derfor har Samferdselsdepartementet inngått avtaler med de tre flyselskapene Widerøe, SAS og Norwegian, om et grunnleggende tilbud av flytransport mellom regionene og enkelte lokale ruter. Avtalene ble inngått 25. mars og skulle vare fram til 31. mai, men forlenges nå til 30. juni.

– Nord-Norge er i stor grad avhengig av et godt flytilbud og nå som flere begynner å reise mer er det viktig med bedre tilbud i nord, og vi inkluderer derfor flere ruter i nord i minimumstilbudet slik at tilbudet til blant annet pasientreiser og næringslivet blir bedre, uttaler Hareide.

I avtalene som nå forlenges vil flyrutene Alta – Oslo og Kirkenes – Oslo bli inkludert. Sammen med én ekstra avgang hver dag på ruten Tromsø – Alta vil dette bidra til å avlaste de regionale rutene mellom Finnmarksbyene og Tromsø. I Lofoten vil vi styrke tilbudet på flyruten Leknes – Bodø. Dette vil sikre et godt tilbud i Nord-Norge, og behovet for pasientreiser i regionen.

Fra 1. juni vil for øvrig alle de ni kortbaneflyplassene som har vært stengt bli gjenåpnet, og senest 1. juli vil det være normal produksjon på FOT-rutene.

Flyruter som forlenges
Her følger oversikt over flyruter som er en del av tilbudet.

SAS og Norwegian flyr følgende ruter:

Rute

Min. ant. daglige rundturer

Dager/uke

Antall rundturer/uke

Kristiansand – Oslo

2

6

12

Stavanger – Oslo

5

6

30

Haugesund – Oslo

2

6

12

Bergen – Oslo

5

6

30

Ålesund – Oslo

2

6

12

Molde – Oslo

2

6

12

Kristiansund – Oslo

2

6

12

Trondheim – Oslo

6

6

36

Bodø – Oslo

3

6

18

Evenes – Oslo

2

6

12

Bardufoss – Oslo

2

6

12

Tromsø – Oslo

3

6

18

Alta – Oslo

2

6

12

Kirkenes – Oslo

2

6

12

Tromsø – Longyearbyen

1

6

6

Trondheim – Bodø – Tromsø

2

6

12

 

Widerøe flyr følgende ruter:

Rute

Min. ant. daglige rundturer

Dager/uke

Antall rundturer/uke

Oslo – Florø

2

6

12

Bergen – Florø

2

6

12

Oslo – Ørsta/Volda

2

6

12

Kristiansand – Bergen

2

6

12

Stokmarknes – Bodø

2

6

12

Tromsø – Vadsø

2

6

12

Tromsø – Hammerfest

2

6

12

Tromsø – Alta

3

6

18

Tromsø – Kirkenes

2

6

12