Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

530 millioner til energi og lokalt selvstyre i Nepal

Norge vil støtte ren energi og lokalt selvstyre i Nepal med til sammen 530 millioner kroner over fem år. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein undertegnet to avtaler under sitt besøk til Nepal denne uken.

360 millioner kroner går til energisektoren. Norge har bistått Nepal innen energisektoren i mange år. De nye midlene skal gå til å bygge ut strømforsyningen i en av Nepals fattigste provinser. 

– Tilgang til strøm er en forutsetning for å skape utvikling og nye arbeidsplasser. Ved å bidra til at hele landet får strøm bidrar vi også til å skape en fremtid for ungdommen, sier Ulstein. Avtalen blir inngått med Den asiatiske utviklingsbanken.     

Nepal er et av Norges partnerland i utviklingspolitikken. Etter mange år med konflikt er Nepal et av de fattigste land i verden. Etter at en fredsavtale ble undertegnet i 2006 har landet fått en ny føderal grunnlov som skal sikre stabilitet, inkludering og menneskerettigheter. Myndighetene i Nepal har satt seg ambisiøse utviklingsmål. 

Den nye grunnloven ble vedtatt i 2015, og den nepalske staten omdannes nå fra en sentralt styrt stat til en føderal stat med syv provinser og 753 kommuner som har utstrakt selvstyre. Under Ulsteins besøk ble det inngått en avtale om at Norge skal støtte oppbyggingen av det lokale selvstyret med 170 millioner kroner over de neste fire årene. 

– Arbeidet som Nepal gjør med å følge opp ny grunnlov og styrke lokalt selvstyre er oppløftende. Vi er glade for å være med og støtte Nepal. Hvis Nepal skal lykkes med sitt utviklingsprosjekt, må landet ha velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer, påpeker Ulstein.

– Norge vil derfor sammen med andre givere bidra til å finansiere opplæring i de nye kommunene og provinsene. Dette handler om å bygge kapasitet slik at de mange personene som går inn i nye institusjoner og roller for første gang, skal kunne utføre oppgavene som nå blir overført i den nye føderale strukturen. Støtten vil bidra til at blant annet det betydelige antall kvinner i slike roller får nødvendig opplæring. Målet er at Nepal på sikt skal få på plass sterke institusjoner som kan levere helsetjenester, utdanningstjenester og andre tjenester til hele landets befolkning, sier Ulstein.

Disse midlene vil inngå i den totale norske støtten til Nepal som vil være på om lag 270 millioner kroner per år for perioden 2019-21.

Bistanden vil fordeles med hovedvekt på sektorene utdanning, godt styresett og fornybar energi.   

Pressekontakt: Underdirektør Ane H. Lunde, mobil: +47 97 67 12 50

Til toppen