Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Samfunnssikkerhetsministeren møtte Longyearbyen lokalstyre

– Lokalstyret representerer et helt unikt lokalsamfunn, og det er veldig nyttig å få høre direkte fra kilden hvordan de ser for seg utfordringer og muligheter fremover, sier samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Kjetil Figenschau, Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Arild Olsen
Møttes i JD: fra venstre Kjetil Figenschau, Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Arild Olsen. Foto: JD

Statsråden møtte torsdag representanter for Longyearbyen lokalstyre, som er det folkevalgte organet i Longyearbyen. Lokalstyret ble opprettet i 2002 og består av 15 medlemmer.

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) og medlem i administrasjonsutvalget Kjetil Figenschau (H) var i Oslo for både å møte statsråden og komiteer på Stortinget.

– Jeg kjenner jo noen av de viktigste utfordringene som Longyearbyen står overfor fra før, blant annet deltok jeg i arbeidet med svalbardmeldingen fra 2016. Jeg var da statssekretær i OED, og herfra kjenner jeg også blant annet arbeidet med ras- og skredsikring i Longyearbyen. Likevel har det helt klar en egen verdi å få høre om hvordan de som selv bor og jobber i Longyearbyen ser for seg utviklingen av samfunnet, sier statsråden.

I møtet presenterte lokalstyret flere av de største utfordringene Longyearbyen står overfor i de nærmeste årene. Longyearbyen er et av verdens nordligste samfunn, og har andre forutsetninger enn samfunn på fastlandet når det kommer til beliggenhet, klima og infrastruktur.

– Longyearbyen er og skal fortsatt være et levedyktig norsk lokalsamfunn og administrasjonssentrum, og Svalbard vil fortsatt ha en nøkkelrolle for beredskapen i nord. Dette gjenspeiles i vår satsing på redningsberedskapen på Svalbard, som er betydelig styrket de siste årene. Seilingssesongen for Polarsyssel er utvidet fra 6 til 9 måneder, det har kommet nye helikoptre, og det er innført forebyggende tiltak som statlig lostjeneste og innføring av havne- og farvannslov, sier samfunnssikkerhetsministeren.

Til toppen