Skyter opp to satellitter

De norske satellittene NorSat-1 og NorSat-2 skytes opp fredag 14. juli 2017. De skal holde øye med skipstrafikk og forske på sola og romvær.

Et illustrasjonsbilde av to norske satellitter på en Sojus-rakett
To norske satellitter på en Sojus-rakett Foto: Norsk Romsenter

Satellittene vil bidra til overvåking av norske farvann, blant annet i maritime redningsaksjoner, bekjempelse av fiskerikriminalitet og sporing av oljesøl fra skip. De vil også gi mer detaljert kunnskap om romvær, som kan påvirke viktig elektronisk utstyr for navigasjon og kommunikasjon.

I tillegg skal satellittene teste ut norskutviklet teknologi, den såkalte VDES-teknologien. I Norge er det Space Norway, Kongsberg Seatex og Forsvarets forskningsinstitutt som utvikler denne teknologien. Den gir muligheter for toveis kommunikasjon av svært små datamengder, for eksempel AIS-data om bord skip, kort info om isforhold, søk og redning, værdata, navigasjon også videre.

 

– Oppskytingen av satellittene viser at også et lite land som Norge kan være en stor romnasjon innen enkelte nisjer. Vi er sterke på maritim overvåking og romværsforskning, og dataene fra disse satellittene vil gi nyttige bidrag til forvaltning, forskning og næringsliv, sier næringsminister Monica Mæland.

 – I tillegg er det gode nyheter at satellittene skal teste ut norsk teknologi. Oppskytingen legger til rette for at ny norsk teknologi kan utvikle seg til å bli internasjonalt konkurransedyktig, sier Mæland.

 Les mer om oppskytingen på romsenter.no:

https://www.romsenter.no/Aktuelt/Siste-nytt/To-norske-satellitter-skytes-opp-samtidig

 

 

Til toppen