Strammer inn på cruise-trafikken

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Regjeringen strammer midlertidig inn cruisetrafikken for å stoppe korona-smitte. Innstrammingen forhindrer at skip med flere enn til sammen 100 personer om bord blir godkjent og får landgang i norske havner.

- Vi må ta de grepene som er nødvendig for å stanse smittespredning i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. - Vi gjør dette mens vi undersøker hva som sviktet under smitteutbruddet på Hurtigruten og hva som bør gjøres for å hindre at noe lignende skjer igjen. Vi vil også vurdere om regelverket bør endres.

- Situasjonen på Hurtigruten viser at korona-pandemien ikke er over, og er bakgrunnen for at myndighetene blir nødt til å stramme inn på ny. Denne innstrammingen gjelder inntil videre, og regjeringen vil gjøre en ny vurdering om minst 14 dager, sier Høie.

- Dette er en midlertidig innstramming, mens vi ser om det er behov for å endre regelverket, og om rederiene og skipene forholder seg til det regelverket som gjelder i dag, sier næringsminister Iselin Nybø. - Vi skal fortsatt legge til rette for mannskapsbytte, slik at mannskap får mønstre av og på.

Mannskapet som mønstrer av er unntatt innreisekarantene i forbindelse med selve mannskapsbyttet. Mannskap som mønstrer på må ha gjennomført nødvendig karantene.

Innstrammingen gjelder kun cruisetrafikk, ikke båter i ruter (ferger) mellom Norge og kontinentet og langs norskekysten.

Les forskriften på Lovdata