Strengere krav til testing

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Regjeringen innfører krav om at personer med positiv hurtigtest på grensen fra land utenfor EØS- og Schengenområdet også må ta PCR-test på grensen. Det innføres videre krav om at alle personer på karantenehotell skal teste seg døgn syv etter ankomst med PCR-test. Kommunene får en plikt til å tilby slik test.

Endringene er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

- Norge har blant de strengeste systemene i Europa for å hindre importsmitte. Nå innfører vi enda strengere regler for testing.  Dette gjør vi for å begrense spredningen av de muterte og mer smittsomme virusvariantene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt i løpet av de siste 10 døgn skal teste seg ved grenseovergangsstedet i Norge. Testen skal være antigen hurtigtest. Nå innføres det også krav om at personer som tester positivt på hurtigtesten og som har vært utenfor EØS- og Schengenområdet i tillegg må gjennomføre PCR-test ved grensen. Tidligere kunne PCR-test tas  innen 24 timer etter ankomst. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurderer at dette tiltaket er nødvendig for å begrense importsmitte og avdekke nye virusmutasjoner.

Det er i dag obligatorisk test på dag syv for alle personer i innreisekarantene som ikke oppholder seg på karantenehotell. Nå endres regelverket slik at dette også gjelder for personer som oppholder seg på karantenehotell. Kommunene får en plikt til å tilby disse personene slik test.

Endringen trer i kraft fra midnatt, natt til torsdag 29 april.

Det har også blitt innført pålegg om karantenehotell for alle reisende som har oppholdt seg i Bangladesh, India, Irak, Nepal eller i Pakistan med noen svært få unntak. Det vil si at også reisende som har vært på nødvendige reiser i disse landene, må på karantenehotell. De skjerpede innreisetiltakene for reisende fra de aktuelle landene trer i kraft onsdag 28. april klokken 12:00. Alle som har oppholdt seg i disse landene i løpet av de 10 siste  døgnene før ankomst til Norge må på karantenehotell. 

Les mer om karantenehotellordningen for disse reisende her