Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svak økning i ventetider

Nye tall fra Helsedirektoratet viser at gjennomsnittlig ventetid var 58 dager 2. tertial i 2018. Dette er en økning på én dag sammenlignet med samme periode i fjor.

- Vi har sett en kraftig nedgang i ventetider på 13 dager fra 2013 og frem til i dag, men jeg er ikke fornøyd med at den gjennomsnittlige ventetiden nå øker. Jeg har tatt opp utviklingen med helseregionene og understreket at jeg forventer tiltak på de områdene hvor ventetidene øker. Målet er at gjennomsnittlig ventetid skal være under 50 dager innen 2021, sier helseminister Bent Høie.

Selv om gjennomsnittlig ventetid øker med én dag totalt sett, er det en nedgang i ventetiden på 4 dager fra 2. tertial 2017 til 2. tertial 2018 innen psykisk helsevern for barn og unge. Det er også en reduksjon i ventetid innen psykisk helsevern for voksne på to dager i samme periode.

- Det er gledelig at ventetiden for barn og unge går ned i denne perioden. Barn og unge som sliter må få rask hjelp før problemene vokser seg store. Hvis vi klarer å hjelpe barn og unge tidlig, vil det ha stor betydning for dem for resten av livet, sier Høie.

Andelen fristbrudd gikk ned med 0,4 prosentpoeng, til 2,2 prosent. Det vil si at andelen pasienter som ikke fikk hjelp innen oppsatt frist er redusert det siste året.

- Samlet har det vært en nedgang i fristbrudd på 4,2 prosentpoeng siden 2. tertial 2013. Det har vært noe økning i andelen fristbrudd det siste året, og det er derfor positivt at vi nå ser en nedgang igjen. Målet er at pasientene ikke skal oppleve fristbrudd, sier Høie.  

Les rapporten hos Helsedirektoratet. 

Til toppen