Giverkonferanse for Syria i London i februar

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Regjeringen har tatt initiativ til en internasjonal giverkonferanse for Syria som skal holdes i London i begynnelsen av februar 2016. Norge, Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN er felles vertskap. - Krigen i Syria har ført til enorme humanitære lidelser. Det haster å få mobilisert mer midler til humanitær innsats i Syria og til nabolandene som tar imot flyktninger, sier utenriksminister Børge Brende.

Statsminister Erna Solberg skal åpne konferansen sammen med Storbritannias statsminister David Cameron, Tysklands forbundskansler Angela Merkel, emiren av Kuwait Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah og FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Målet med konferansen er å sikre betydelig økonomisk støtte for humanitær innsats i Syria og økt støtte til nabolandene neste år og fremover. Vi vil rette et spesielt søkelys mot utdanning og arbeidsmuligheter for flyktninger og lokalbefolkning i områdene de oppholder seg, så de kan få bedre muligheter til å klare seg og få tilbake et visst håp for fremtiden, sier utenriksministeren.

Det er trangt om plassen når syriske jenter sitter på skolebenken i flyktningleiren Zaatari. Foto: Monica Svenskerud, UD
Det er trangt om plassen når syriske jenter sitter på skolebenken i flyktningleiren Zaatari. Foto: Monica Svenskerud, UD

Beskyttelse av sivile er et annet viktig tema under konferansen. Nesten 12 millioner mennesker har måttet flykte på grunn av krigen. Rundt 6,5 millioner av dem er på flukt i eget land, mens 4,2 millioner har flyktet til nabolandene. 13,5 millioner mennesker har behov for humanitær assistanse inne i Syria, men FN har bare fått inn rundt halvparten av midlene som trengs for i år.

- Tre millioner syriske barn har mistet muligheten til å gå på skole på grunn av krigen. Norge er opptatt av at også barn i krig skal få utøvd sin rett til å få en utdanning. Mye av den norske støtten går til utdanningstiltak. Norge tar ansvar for å arrangere en egen del om utdanning under konferansen, sier Brende.