Historisk arkiv

FNs klimakonvensjon (UNFCCC)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs klimakonvensjon (UNFCCC)

Klimaendringer er den største miljøutfordring internasjonalt. Det er stor enighet i de internasjonale fagmiljøene om at menneskeskapte utslipp av drivhusgasser er sterkt medvirkende til den globale oppvarmingen. Industrilandene har hittil stått for de største utslippene, men det er sterk utslippsvekst i flere store utviklingsland. Land med færrest ressurser fra før har minst evne til å tilpasse seg endringene og vil bli hardest rammet. Klimaendringene vil dermed forsterke eksisterende problemer knyttet til befolkningsvekst og fattigdom.

Klimakonvensjonen er en av de internasjonale miljøavtalene fra FN-toppmøtet i Rio de Janeiro i 1992. Konvensjonen legger vekt på føre-var-prinsippet og har som endelig mål en stabilisering i konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren som skal forhindre farlig, menneskeskapt påvirkning av klimasystemet.

Kyotoprotokollen er en oppfølging av Klimakonvensjonen. Den trådte i kraft i 2005. Protokollen inneholder spesifiserte utslippsforpliktelser for industrilandene i perioden 2008-2012. Protokollen dekker imidlertid bare om lag 30 prosent av globale klimagassutslipp. Dette er fordi enkelte store industriland (USA og Australia) står utenfor avtalen, og utviklingslandene (viktigst er de største utslipperne blant dem, som Kina, India og Brasil) ikke har tallfestete forpliktelser. Fra norsk side er vi derfor opptatt av å få til et mer omfattende regime for reduksjoner av klimagasser etter at Kyotoprotokollens første forpliktelsesperiode utløper.

Miljøverndepartementet har det konstitusjonelle ansvar for Klimakonvensjonen og Kyotoprotokollen. Utenriksdepartementet ved Seksjon for miljø og bærekraftig utvikling har ansvar for utviklingsspørsmålene. Dette omfatter i hovedsak finansieringsspørsmål under ulike klimafond, blant annet til tilpasningstiltak i utviklingsland og konvensjonens forhold til Den globale miljøfasiliteten (GEF).

Lenke: FNs klimakonvensjon (UNFCCC)