Statens lønnsstatistikk

Lønnsstatistikken for staten har inntil 2015 vært kjent som Statens sentrale tjenestemannsregister (SST)

Lønnsstatistikken inneholder ulike opplysninger om ansatte i statlig tariffområde og brukes som grunnlag i forhandlinger, personalplanlegging og budsjettarbeid.

Tabellene som finnes på disse sidene tilfredsstiller ikke kravet til offisiell statistikk, og er kun utarbeidet for å dekke interne behov i virksomheter i det statlige tariff­området. Datamaterialet kan benyttes til generell HR-statistikk til analyse og planleggingsformål.

SSB utarbeider offisiell lønnsstatistikk for ansatte i staten.

Historikk

Statens tjenestemannsregister foreligger i elektronisk form fra 1973 og 1. oktober har vært referansedato. Fra og med 1998 har oppdateringen skjedd to ganger årlig – 1. mars og 1. oktober.

Fram til og med tellingen for 01.10.2003 ble tabeller utgitt som publikasjonen: ”Lønnsstatistikk – Statsforvaltningen”.

For å tilfredsstille etterspørsel etter opplysninger for årene etter dette, har departementet fra og med tellingen 01.10.2004 lagt ut tabeller på denne siden.

Fram til og med oktober 2014 baserte tabellene seg på ­opplys­ninger hentet inn til Statens sentrale tjeneste­manns­register fra de enkelte statlige lønnssentralene. Fra og med 1. oktober 2015 hentes opplysningene gjennom a-ordningen, og innsamling til Statens sentrale tjenestemannsregister er ikke videreført etter dette tidspunktet Tallmaterialet fra a-ordningen overføres fra SSB til Kommunal- og moderni­­ser­ings­departementet som selv utarbeider tabellene på denne siden.

Overgangen til a-ordningen i 2015 medfører at noen av opplysningene fra og med 01.10.2015 framkommer, eller beregnes, på andre måter enn tidligere. Tabellene som inneholder informasjon om utdanning beregnes nå av SSB på overordnet nivå for hele populasjonen ved kopling mot "Befolkningens høyeste utdanning". Det betyr samtidig at utdanningstabellene, med virkning fra 2015 inndeles i henhold til Norsk standard for utdannings­gruppering, (NOSc617)

En del tidligere opplys­ning­er er ikke lenger tilgjengelige. Det gjelder i hovedsak opplysninger om:

  • Stillings-koder/navn (i HTA)
  • Lønnsrammenummer- og alternativ
  • Utdanningskodene på 3 siffer
  • Fast eller midlertidig tilsetting
  • Tilsatte i fødsels-/omsorgspermisjon med lønn
  • Tilsatte som ikke er lønnet over statsbudsjettet (tidligere "Z-kode")
  • Budsjettkapitler mv til statsbudsjettet

Generelle forklaringer til tabellene

Med mindre annet er angitt omfatter tabellene ansatte i statlig tariffområde, unntatt toppledere og dommere på egne kontrakter, timelønte og overenskomstlønte.

Fortjenestetallet  ”månedsfortjenesten i alt” består av summen av brutto regulativlønn, faste og variable tillegg (ekskl overtid). Før 1.10.2010 var faste og variable tillegg basert på tillegg utbetalt for en måned. Fra og med tellingen 1. oktober 2010 er måneds­fortjenesten i alt lik summen av brutto regulativlønn og et månedlig gjennomsnitt av faste og variable tillegg gjennom perioden 1.1.-1.10. Fortjenestetallene i tabellene pr 1.10.2009 og tidligere er altså ikke direkte sammenliknbare med fortjenestetallene fra og med 1.10.2010.

Likestillingstall til prop. 1 S

I veilederen om "statlige virksomheters likestillingsredegjørelser etter aktivitets- og rapporteringsplikten fra FAD (nå KMD) anbefales bruk av data fra Statens sentrale tjenestemannsregister. Enkelte departement har benyttet tall fra Statens sentrale tjenestemannsregister. Etter innføringen av a-ordningen benytter svært få Statens lønnsstatistikk til dette formålet. Siden noen likevel benytter Statens lønnsstatistikk, legges det ut en pivottabell under "Tabeller om ansatte og lønn i staten 2016". Sist oppdaterte tabell er pr. 1. oktober 2016. Det vil også bli lagt ut en pivottabell med tall pr. 1.april på "Tabeller om ansatte og lønn i staten 2017". På grunn av leveransetid og bearbeiding av data, vil ikke denne bli lagt ut før tidligst i slutten av juni.

Eventuelle henvendelser kan rettes til: maga@kmd.dep.no