Historisk arkiv

Regjeringen tar kampflyanskaffelsen over i en ny fase — opprettholder tre kandidater

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Prosessen frem til en mulig anskaffelse av nye kampfly vil nå bli intensivert.

Pressemelding

Nr.: 60/2006
Dato: 15.12.06

Regjeringen tar kampflyanskaffelsen over i en ny fase – opprettholder tre kandidater

Regjeringen har godkjent en såkalt konseptuell løsning for kampflykjøp og har dermed tatt kampflyprosjektet over i en ny fase. Prosessen frem til en mulig anskaffelse av nye kampfly vil nå bli intensivert.

–Vi ønsker fortsatt konkurranse, og vi vil opprettholde dialogen med alle de tre aktuelle kandidatene, både JAS Gripen, Eurofighter og Joint Strike Fighter. Dersom vi etter en helhetsvurdering velger å gå videre i produksjonsfasen for JSF, vil vi inngå avtaler også med de to andre kandidatene, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

I en kommentar sier utenriksminister Jonas Gahr Støre at det endelige valg av kampfly vil bli tatt ut fra en helhetlig vurdering. - Jeg legger avgjørende vekt på at de nye flyene må kunne ivareta Norges forsvarsbehov og gjøre det mulig for oss å bidra til internasjonal fred og sikkerhet gjennom NATO og andre internasjonale organisasjoner.

Grunnet den forventede størrelsen på investeringen er det satt inn store ressurser i arbeidet med den konseptuelle løsningen. Det er utredet hvordan Forsvaret skal få tilført en fremtidig kampflykapasitet og det er i den sammenheng drøftet flere alternativer. Vi har sett på mange løsninger, og har igjennom arbeidets gang kommet frem til at vi vil jobbe videre med alternativet nye kampfly, enten JAS Gripen, Eurofighter eller JSF, samt at vi skal følge alternativet med en mulig levetidsforlengelse av våre nåværende kampfly, for senere å anskaffe nye fly, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen. Den konseptuelle løsningen har i tråd med det etablerte regimet for store statlige investeringsprosjekter gjennomgått kvalitetssikring av en ekstern konsulentgruppe.

Det viktigste for regjeringen var i denne omgangen å få stadfestet behovet for en fremtidig kampflykapasitet, samt å få prosjektet over i neste fase med færre alternativer enn det vi har vurdert hittil. Vi vil nå gå inn i en mye tyngre dialog med alle kandidater og få oppdatert den informasjonen vi sitter på i dag. Videre er det viktig for Regjeringen å gå enda dypere inn i de industrielle planene vi til nå har mottatt. De vurderingene vi har gjort av disse til nå viser at de alle er akseptable, men de må jobbes videre med, sier Strøm-Erichsen.

Regjeringen er enig om å gå videre med tre kandidater, men planene knyttet til industrielle samarbeidsmuligheter må være på plass. Dette gjelder også før en eventuell undertegning av produksjonsavtalen knyttet til JSF. Vi har hele tiden hatt som intensjon å vurdere en undertegning av produksjonsavtalen i løpet av denne høsten, men det gjenstår fremdeles noen avklaringer før vi er klare til å gjøre dette. Jeg har derfor fått fullmakt fra regjeringen til å undertegne produksjonsavtalen med JSF når jeg mener den industrielle planen er tilfredsstillende for denne kandidaten, fortsetter Strøm-Erichsen. Departementet vil også ta kontakt med de to andre kandidatene, Eurofighter og JAS Gripen, for å diskutere videre samarbeid med dem. Vi har ikke valgt kandidat og vil innlede forhandlinger også med disse to med sikte på et forpliktende utviklingssamarbeid, slik at vi får et enda bedre beslutningsunderlag i denne viktige saken, avslutter Strøm-Erichsen.

 Temaside for nye kampfly