Historisk arkiv

JAS Gripen en interessant kandidat

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Statssekretær Espen Barth Eide er imponert over svenske JAS Gripen etter å ha besøkt flystasjonen Såtenäs.

JAS Gripen en interessant kandidat

(09.03.06) Statssekretær Espen Barth Eide er imponert over svenske JAS Gripen etter å ha besøkt flystasjonen Såtenäs i Sverige.
– Min svenske kollega statssekretær Jonas Hjelm og jeg hadde meget gode politiske samtaler i tillegg til at jeg fikk en god orientering om det svenske kampflyet JAS Gripen. JAS Gripen er en av kandidatene til å erstatte våre nåværende F-16 fly. Amerikanske JSF, franske Rafale og europeiske Eurofighter utgjør de øvrige kandidatene, sier Barth Eide.

alt: JAS Gripen
Statssekretær Jonas Hjelm og statssekretær Espen Barth Eide

- JAS Gripen er et spennende fly, lite og lett og bygget for multirolle-kapasitet. Etter at to NATO-land, Ungarn og Tsjekkia, har valgt dette flyet, er det nå også kompatibelt med NATO standarder. Dessuten samarbeider Norge og Sverige stadig tettere sikkerhetspolitisk, blant annet i forbindelse med den nordiske EU-innsatsstyrken. Vi har også diskutert mulighetene for felles deltakelse FN-innsats i Afrika.

JAS Gripen er en aktuell kandidat til å erstatte våre F-16. Vi legger stor vekt på den industrielle dimensjonen ved en mulig anskaffelse av nye fly, og vil se nærmere på potensialet for et bredt norsk-svensk industrisamarbeid knyttet til et eventuelt kjøp. Dessuten vil mulighetene for samarbeid om trening, vedlikehold, videreutvikling og operasjoner stå sentralt ved et eventuelt kjøp, fortsetter Barth Eide.

- Vi vil ha en inngående kontakt med alle partene fremover. Jeg har nå møtt alle de aktuelle tilbyderne for å bli bedre kjent med deres produkter og for å understreke at alle opsjoner fortsatt er åpne mht. eventuelt norsk flykjøp. Jeg har så langt besøkt Eurofighter og JSF, i tillegg til JAS Gripen, mens Dassault Rafale har besøkt oss i Oslo. Utover de forsvarspolitiske vurderingene er det helt avgjørende for regjeringen at norsk forsvarsindustri tilbys en god pakke, for å kunne bidra til å sikre norsk teknologiutvikling i fremtiden, avslutter Barth Eide.