Historisk arkiv

Referat fra møte 13.01.2001 mellom Landbruksdepartementet og Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag vedrørende markedsordningen for melk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Landbruksdepartementet

Referat fra møte 13.01.2001 mellom Landbruksdepartementet og Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag vedrørende markedsordningen for melk

Tilstede: Trond Spanne (NB), Harald Milli (NB), Per Harald Agerup (NB), Arne Vinje (NBS), Dag Fossen (NBS), Solveig Svardal (NBS), Kjersti Flåthen (FIN), Per Harald Grue (LD), Almar Sagelvmo (LD), Heidi Garberg (LD).

Landbruksdepartementet viste innledningsvis til at Stortinget ved flere anledninger og i ulike sammenhenger har lagt vekt på at det må sikres en reell konkurranse innen melkesektoren. Både i forbindelse med Stortingets behandling av St meld nr 19 om Norsk landbruk og matproduksjon og ved behandlingen av jordbruksoppgjørene de siste årene, senest i forbindelse med behandlingen av St prp nr 82 (1999-2000) Om jordbruksoppgjøret 2000 har Stortinget understreket dette. Det er utfra dette et ansvar for Staten å legge rammebetingelser som gir et reelt grunnlag for konkurranse i melkesektoren.

Det er foretatt endringer i markedsordningen for melk for å bidra til en slik konkurranse. Senest ved jordbruksoppgjøret 2000 ble det foretatt endringer i prisutjevningsordningen for melk.

Dagens system med prisutjevning mellom melkeanvendelser er en grunnleggende del av det landbrukspolitiske system for melkesektoren og må omfatte alle aktører. Ordningen har som forutsetning at det skal skapes mest mulig like vilkår for alle aktører ved at de har de samme utjevningsavgifter og -tilskudd å forholde seg til. Dette har imidertid vist seg ikke å være tilstrekkelig for nye aktører i en etableringsfase. Dette kom da også til uttrykk gjennom innføringen av det særlige tilskuddet til små konsummelkmeierier i forbindelse med jordbruksoppgjøret 2000. Tilskuddet skal i utgangspunktet gjelde en periode på 5 år og ble etablert med utgangspunkt i de to eksisterende konsummelkmeierier utenom samvirke.

Til tross for de endringer og tiltak som er satt i verk for å sikre en reell konkurranse, viser det seg at Q-meieriene har store problemer med å oppnå lønnsom drift. Dette har nå medført et behov for øyeblikkelig oppfølging dersom den konkurransen som i dag er etablert i markedet for konsummelk og andre flytende melkeprodukter ikke skal forsvinne.

Prisutjevningssystemet for melk må uansett være basert på de enkelte meieriers ansvar for egen lønnsom drift. Merpris til produsent må over tid være knyttet til at aktørene oppnår en merverdi i markedet. Dersom mindre aktører skal evne å konkurrere med Tine, kreves det større kreativitet og utradisjonell satsing enn det en hittil har sett. Dersom det skal satses på volumproduksjon av tradisjonelle produkter vil uansett skalaulemper i produksjonen bli betydelige for mindre aktører.

Midlertidige tiltak

På bakgrunn av Stortingets klare føringer med hensyn på konkurransen i melkemarkedet og den akutte situasjonen som har oppstått legger Landbruksdepartementet opp til at følgende midlertidige ordning etableres for å hindre at eksisterende konkurranse på markedet for konsummelk opphører:

  1. Det særlige tilskuddet for små konsummelkmeierier økes som en midlertidig ordning fram til 01.01.2003 for eksisterende meierier. Det gis 75 øre pr l for mengde behandlet melk inntil 5 mill l og 80 øre pr l for mengde behandlet melk mellom 5 og 10 mill l.
  2. NILF sammen med aktuelle samarbeidspartnere gis i oppdrag å foreta en utredning om forutsetningene for å etablere konkurranse i melkemarkedet generelt og i konsummelkmarkedet spesielt. Det etableres en referansegruppe for utredningen, som avgis innen 01.07.2002.
  3. Rammevilkårene for konsummelk i markedsordningen for melk vurderes på nytt i god tid før den midlertidige ordningen opphører 01.01.2003.
  4. Den midlertidige ordningen gis tilbakevirkende kraft til 01.06.1999.

Q-meieriene rapporterer løpende til Statens Landbruksforvaltning sin utbetalingspris til produsent.

Departementet legger opp til at bevilgningsbehovet for den midlertidige tilleggsordningen blir dekket over jordbruksavtalens kapittel 1150 post 73.13 som en egen underpost. Landbruksdepartementet tar forbehold om Stortingets samtykke.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag meddelte følgende:

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag støtter Landbruksdepartementets begrunnelse for markedsordningen slik den er beskrevet foran.

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag tar til etterretning de tiltak Landbruksdepartementet finner det nødvendig å iverksette, i tillegg til de eksisterende, for å sikre fortsatt drift av Q-meieriene og for derigjennom å sikre konkurranse i melkemarkedet. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag forutsetter at denne konkurransen skjer i framtida på reelle og likeverdige vilkår.

Referatet godkjent, Oslo 13.02.2001.

Per Harald Grue

Trond Spanne

Arne Vinje

VEDLEGG