Historisk arkiv

- Mål for rovviltbestandene videreføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil i hovedsak videreføre bestandsmålsettingene for rovvilt fra forrige melding i 1997. Dette innebærer en økning av dagens bestander av gaupe og bjørn, og en videreføring av dagens bestander av ulv og kongeørn. For jerv innebærer målsettingen en viss reduksjon av dagens bestand. (12.12.03)

Pressemelding

Dato: 12.12.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Mål for rovviltbestandene videreføres, men konkretiseres i regioner

Regjeringen vil i hovedsak videreføre bestandsmålsettingene for rovvilt fra forrige melding i 1997. Dette innebærer en økning av dagens bestander av gaupe og bjørn, og en videreføring av dagens bestander av ulv og kongeørn. For jerv innebærer målsettingen en viss reduksjon av dagens bestand.

Regjeringen ønsker å øke dagens bestand av gaupe med 30 prosent, opp mot nivået i 1996. Det nasjonale målet for gaupe blir på minimum 65 ynglende gauper i året. Økningen vil sikre en levedyktig gaupebestand i Norge.

JervDet er satt et bestandsmål for jerv på 42 ynglinger i året. For 2003 var det minimum 47 ynglinger av jerv.

Foto: Magnus Elander

Det er videre satt nasjonale mål om minimum 42 årlige ynglinger av jerv. I 2003 var det minimum 47 ynglinger av jerv i Norge. For bjørn er det satt mål om 20 årlige ynglinger, og et etappemål om minst 14 årlige ynglinger innen 2008. Dagens målsetting om noen årlige ynglinger av ulv i Norge opprettholdes. Bestanden av kongeørn skal minst være på dagens 850-1200 hekkende par. De nasjonale målene er sett i sammenheng med at rovviltbestandene deles med våre naboland.

For hver art er de nasjonale målene fordelt på seks regioner. Med utgangspunkt i klare minimumsmålsettinger i hver region åpnes det for en regional forvaltningsmodell.

Regjeringen foreslår, for å kunne ivareta hensynet til dyrevelferden til husdyr og tamrein i utmark, en viss begrensning av dagens utbredelse av rovvilt. På den annen side legges det opp til en tilpasning av saueholdet i områder der det skal være faste forekomster av rovvilt.

Ut fra dette foreslås ikke nasjonale mål om forekomst av gaupe, jerv og ulv i Finnmark, der 70% av reindriften befinner seg. Det foreslås heller ikke nasjonale mål for forekomst av gaupe, jerv, bjørn eller ulv i Vest-Norge.

Fast forekomst av ulv skal bare aksepteres i områder øst for Glomma og sør for kommunene Alvdal, Tynset, Tolga og Os – og utenfor det samiske tamreinområdet.

Les mer om Rovviltmeldingen:

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie, tlf. 22 24 58 77
Seniorrådgiver Øivind Holm, tlf. 22 24 58 82