Historisk arkiv

En enklere og mer lokal rovviltforvaltning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen vil forenkle dagens organisering av rovviltforvaltningen ved å opprette seks nye regioner med hver sin rovviltnemnd. Nemndene i de nye regionene vil erstatte dagens fylkesvise rovviltutvalg og dagens gaupe- og jervenemnder. (12.12.03)

Pressemelding

Dato: 12.12.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Rovviltmeldingen sikrer en enklere og mer lokal forvaltning

Regjeringen vil forenkle dagens organisering av rovviltforvaltningen ved å opprette seks nye regioner med hver sin rovviltnemnd. Nemndene i de nye regionene vil erstatte dagens fylkesvise rovviltutvalg og dagens gaupe- og jervenemnder.

Den nye modellen for forvaltning av rovvilt gir lokalsamfunnet større mulighet til innflytelse på rovviltpolitikken. Modellen vil forenkle forvaltningssystemet.

Dagens fem kjerneområder for bjørn blir også avviklet. Det blir satt nasjonale målsettinger for artene innen hver region.

Regjeringen mener dette vil sikre en nødvendig kontroll, samtidig som ansvaret for styring av kvotejakt, lisensjakt og skadefelling blir lagt til rovviltnemnden i hver region.

Den fremtidige forvaltningen skal baseres på seks forvaltningsregioner. De seks regionene er Vest-Norge, Sør-Norge, Øst-Norge, Midt-Norge, Nord-Norge og Finnmark. Regiongrensene er administrative grenser, og ikke grenser for utbredelsen av den enkelte rovviltart.

Dagens fylkesvise rovviltutvalg og dagens jerve- og gaupenemnder foreslås erstattet av en rovviltnemnd i hver region med medlemmer fra berørte fylkesutvalg og fra Sametinget der reindriftsnæringen er berørt. Nemndene vil utarbeide en forvaltningsplan for rovvilt i sin region i samarbeid med involverte parter. Videre vil nemndene få hovedansvaret for skadefelling, kvotejakt og lisensjakt på artene gaupe, jerv og bjørn innenfor regionen.

Skisse til ny organisering av ansvar ved felling og jakt på rovvilt:

Organisering av ansvar

Nemndene vil få stor frihet til selv å forvalte rovvilt, så lenge bestandene er over de fastsatte minimumsnivåene. Nemnden skal utarbeide en forvaltningsplan som styringsredskap for regionen som gir informasjon og forutsigbarhet for alle berørte parter.

For ulv vil regjeringen videreføre hovedtrekkene i dagens organisering med hovedansvaret lagt til Direktoratet for naturforvaltning. Forvaltningsbeslutninger skal likevel skje i samråd med den respektive rovviltnemnd. Regjeringen vil også videreføre et partssammensatt organ på sentralt nivå - Kontaktutvalg for rovviltforvaltning.

En fylkesmann i hver region vil være nemndens sekretariat. Gjennom den foreslåtte organisering vil regjeringen sikre en økt regional deltagelse i beslutninger som berører lokalsamfunn.

Les mer om Rovviltmeldingen:

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie, tlf. 22 24 58 77
Seniorrådgiver Øivind Holm, tlf. 22 24 58 82