Historisk arkiv

Diskuterer endring av utsettingsdirektivet for genmodifiserte organismer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Europaparlamentet har begynt debatten om Europakommisjonens forslag til nye utsettingsbestemmelser for genmodifiserte organismer. Parlamentet avviser ikke forslaget, men vil trolig komme med tilføyelser. Utsettingsdirektivet er en del av EØS-avtalen. Dersom det blir endringer i direktivet, vil det også føre til endringer i det norske regelverket.

Kommisjonen la fram et forslag om endring av det såkalte utsettelsesdirektivet for genmodifiserte organismer (GMO) 13. juli i fjor. Parlamentets miljøkomité (ENVI) begynte å debattere forslaget 28. februar i år. Av valgene mellom enten å avvise Kommisjonens forslag, godta forslaget eller gjøre tilføyelser, mente saksordfører for Parlamentet, Corinne Lepage, at sistnevnte var veien å gå.

Økt fleksibilitet for medlemsland
Forslaget fra Kommisjonen innebærer at medlemslandene gis anledning til selv å forby eller begrense dyrking av GMO etter at søknaden er godkjent sentralt i EU med en konkret vurdering av helse- og miljørisiko. I dag kan GMO-utsetting kun innvilges av EU etter anbefaling fra EUs matsikkerhetsbyrå (EFSA) på et rent vitenskapelig grunnlag.

Tidligere har flere medlemsland gjentatte ganger vist til EUs sikkerhetsklausul for å forby markedsføring eller dyrking på eget territorium av EU-godkjente GMO’er uten at Kommisjonen har godtatt dette. Med det nye forslaget ønsker Kommisjonen nå å forenkle bestemmelsesprosedyren, ta hensyn til alle relevante faktorer og gi medlemsstatene fleksibilitet til selv å kontollere GMO-dyrking. Dette medfører nasjonale særordninger og skaper dermed en variert praksis i EU.

Gjelder også i Norge
Direktivet har siden 2007 vært en del av EØS-avtalen og forslaget om nye utsettingsbestemmelser, dersom det blir vedtatt, vil derfor føre til endringer også i det norske regelverket.

Behov for endringer
Rådet og Parlamentet har tidligere vist skepsis til forslaget når det gjelder juridisk sikkerhet, forholdet til det indre marked og uforenelighet med WTO-regelverket. Parlamentet er imidlertid enig i at det er behov for endringer i utsettingsdirektivet.

Saksordfører for Parlamentet, Corinne Lepage, viser til at det blant annet er stor folkelig motstand mot genmodifiserte organismer og en stor misnøye med godkjenningsprosedyrene i EU. Industrien har behov for økt forutsigbarhet med henhold til godkjenningsprosessen. I tillegg peker Lepage på at vedtaket fra rådsmøtet den fjerde desember 2008 om å få en avklaring på det juridiske grunnlaget for nye regler, ikke har blitt tilstrekkelig fulgt opp.