Historisk arkiv

Beklaget behandlingen av norske rom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Erna Solberg beklager i dag på vegne av den norske stat den rasistiske ekskluderingspolitikken som ble ført mot norsk rom før og etter andre verdenskrig, og de fatale følgene dette fikk under Holocaust.

– Det er på tide med et moralsk oppgjør med denne mørke delen av vår historie. Staten erkjenner sitt ansvar for de feil som ble begått og den urett som norske rom har blitt påført, sa statsminister Erna Solberg under markeringen av Den internasjonale romdagen 8. april 2015 ved Kulturhistorisk museum i Oslo i dag.

Norske rom ble bevisst utestengt fra Norge i mellomkrigstiden. Slik ble de overlatt til seg selv, i et stadig farligere Europa, og senere deportert til nazistenes konsentrasjons- og utryddelsesleire. Av de 66 deporterte vi nå kjenner identiteten til, overlevde bare fire. Ekskluderingspolitikken fortsatte også i tiårene etter andre verdenskrig. Dette har blitt dokumentert i rapporten ”å bli dem kvit”, som Holocaustsenteret har laget på bestilling fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Historien må skrives om. Nå må vi anerkjenne ofrene blant norske rom – på lik linje med andre norske tap, fortsetter statsministeren. 

Regjeringen vil også gi en kollektiv oppreisning til norske rom. En slik økonomisk skadebot har blitt etterspurt av norsk rom selv, og hvordan oppreisningen gis skal skje i dialog med gruppen.

– Jeg håper nå at vi kan få en ny start på forholdet mellom myndighetene og norske rom. Jeg ønsker god dialog, og håper vi kan ha tillit til hverandre, avsluttet statsministeren.