Historisk arkiv

– Svalbard skal ikke bli et fristed for useriøse aktører

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Arbeids- og sosialdepartementet

Arbeidslivet på Svalbard er i endring. Arbeidstilsynet møter endringer i nærings- og befolkningssammensetningen med mer veiledning og tilsyn.

– Vi ønsker et bærekraftig reiseliv og at ansatte på Svalbard har trygge jobber. Svalbard skal ikke bli et fristed for useriøse aktører, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. 

Direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, Sysselmann Kjerstin Askholt og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie.
Direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, sysselmann Kjerstin Askholt og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie innendørs foran glassvegg og vindu. Foto: ASD

Veksten i reiseliv på Svalbard har i perioden 2004–2017 økt med over 1000 prosent. Det er mer enn dobbelt så mye som det beste fylke på fastlandet.

– Økt aktivitet i flere bransjer på Svalbard må ikke føre til dårlig arbeidsmiljø. Stor vekst gir noen utslag som gjør at myndighetene må følge ekstra nøye med, sier Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet. 

Arbeidsministeren og direktøren for Arbeidstilsynet var denne uken på Svalbard for å sette søkelyset mot flere utviklingstrekk som kan kan ha betydning for arbeidsmiljøet:

  • Blant de cirka 350 virksomheter som er registrert på Svalbard, er det flere som jobber tidsavgrenset. Dermed er det vanskeligere å ha oversikt over virksomheter eller antall ansatte.
  • Skatteetaten har registret en økning i antall enkeltmannsforetak, flere personer jobber med lav stillingsprosent og at flere jobber frilans.
  • Reiselivet skaper stadig flere årsverk, men samtidig gir det færre norske arbeidsplasser.
  • Mange opererer spredt geografisk, er på mange ulike steder, har ingen faste steder hvor man kan møte dem og er adskilt fra et hovedkontor.
  • Aktører er ofte registrert med flere foretak eller samarbeider med flere.

Torsdag arrangerte Arbeidstilsynet sammen med Sysselmannen og Skatteetaten det første veiledningsseminaret for reiselivsnæringen på Svalbard.

Mange tips

Arbeidstilsynet får mange tips om virksomheter på Svalbard. Det er et viktig grunnlag for tilsynsvirksomheten på øygruppen. Etaten får spesielt tips om utfordringer når det gjelder arbeidstid, helse-, miljø og sikkerhet (HMS), boforhold og manglende lønn.

Tiltak

– Arbeidstilsynet ser en vekst på parametere som vi vet av erfaring kan gi utfordringer for arbeidsmiljøet. Det er økt innslag av utenlandsk arbeidskraft med annen kulturbakgrunn og språk, kortere arbeidsperioder og løsere tilknytningsformer i arbeidslivet. Vi har ikke sett negative effekter så langt, men det er viktig at Arbeidstilsynet nå trapper opp innsatsen og endrer arbeidsformer for å møte dette, sier Trude Vollheim.  

– Arbeidstilsynet vil nå først starte med veiledning til næringslivet og til den enkelte virksomhet. Senere vil Arbeidstilsynet komme tilbake på tilsyn, forklarer hun.

Arbeidstilsynet har en svartjeneste som veileder på flere språk, noe som gjør det enkelt for publikum med utenlandsk opprinnelse. Målet er gjennom veiledning å bidra til virksomhetenes forebyggende HMS-arbeid.