20-årsjubileum for fredsmeklersamlingen Oslo forum

Omkring 100 fredsmeklere, beslutningstakere, eksperter og parter i konflikt fra hele verden samles 13. og 14. juni utenfor Oslo. De skal utveksle erfaringer fra fredsdiplomati og diskutere noen av våre tids vanskeligste konflikter.

Nett-tv 20-årsjubileum for fredsmeklersamlingen Oslo forum

Se sendingen her

Se sendingen her

Logoen til Oslo forum 2023

Utenriksminister Anniken Huitfeldt er vertskap for den årlige fredsmekler

samlingen Oslo forum, som i år har 20-årsjubileum.  

– Verden blir stadig mer delt. Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina har skapt nye utfordringer på toppen av år med pandemi. Også andre steder i verden har vi sett konflikter blusse opp. Under årets Oslo forum skal vi drøfte mulighetene for å løse konflikter på en fredelig måte i en verden i endring. Det er i vår alles interesse å bidra til en trygg og stabil verden, sier Huitfeldt.  

Oslo forum har etablert seg som en av de fremste møteplassene i verden for fredsmeklere, beslutningstakere, parter i konflikt, FN-representanter og andre aktører engasjert i fredsprosesser. Årets Oslo forum skal drøfte hvordan mekling og forhandlinger best kan anvendes i en verden preget av økt geopolitisk rivalisering, høyere konfliktnivå og effektene av klimaendringer. 

– Oslo forum er minst like relevant i dag som da forumet ble etablert i 2003. Selv om verden kan framstå som dyster og komplisert, må vi aldri slutte å lete etter løsninger, sier Huitfeldt. 

Blant årets deltakere er Colombias utenriksminister Álvaro Leyva Durán*, Indonesias utenriksminister Retno Marsudi, og andre høynivådeltakere. Det samme er sjefaktor Karim Kahn i Den internasjonale straffedomstolen (ICC)*, FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths og FNs spesialrepresentanter for Afghanistan, Afrikas horn, Colombia, Den demokratiske republikken Kongo, Jemen, Sudan, Syria og Sør-Sudan. Tradisjonen tro vil parter i konflikt fra ulike deler av verden være til stede på forumet.  

På programmet står blant annet utviklingen i Midtøsten og Asia, Afghanistan, Colombia, Etiopia, Jemen, Somalia, Sudan og Ukraina, samt andre konfliktområder. I tillegg blir det samtaler og diskusjoner om konkrete utfordringer meglere står overfor, som hvordan forhandle med kriminelle grupper, hvilken rolle kunstig intelligens kan spille i konfliktløsning og hvordan sette klimatiltak på agendaen i forhandlinger med væpnete grupper. 

Pressetilgang 

Oslo Forum er lukket for media. Pressebilder vil bli publisert på Flickr. 

Om media ønsker å akkreditere seg her for eventuelle intervjuavtaler, er fristen innen utgangen av fredag 9. juni. 

Pressekontakt: Ragnhild H. Simenstad, rhs@mfa.no, mobil 91 71 74 59

*Lagt til etter at pressemeldingen ble sendt ut (8. juni, 16.00).

Åpningen filmes av Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS), og kan følges direkte på denne siden. Her kan også videofilen lastes ned i etterkant. DSS distribuerer publiseringspunkt til medier som vil sende arrangementet direkte. DSS kan kontaktes på telefon 22 24 88 45 eller epost dss-videoproduksjon@dss.dep.no.

Presse som ønsker å bygge inn nett-tv-sendingen på sine nettsider finner embed-kode ved å trykke «Del video»-knappen i videospilleren på siden.