Abelprisen til Dennis Parnell Sullivan

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Abelprisen for 2022 tildeles Dennis Parnell Sullivan ved The Graduate School and University Center, City University i New York og Stony Brook University, USA. Han får prisen blant annet for sine banebrytende bidrag til topologi. I topologi søker forskeren å forstå hvordan rom henger sammen.

Portrett av Abelprisvinner Dennis P. Sullivan
Dennis Parnell Sullivan er vinneren av årets Abelpris. Foto: John Griffin/SBU Communications

Abelprisen ble etablert av Stortinget i 2002 og går til fremragende matematisk arbeid. Prisen er på 7,5 millioner norske kroner. Prisen skal også bidra til å heve matematikkfagets status i samfunnet og stimulere barn og unge til å bli interessert i matematikk.

– Jeg gratulerer Dennis P. Sullivan som årets prisvinner. Han er en verdig prisvinner. Med sin evne til å se sammenhenger mellom forskjellige områder av matematikken og bygge broer mellom dem, har han endret feltet topologi for alltid. Jeg gleder meg til å ønske Sullivan velkommen til Norge for å motta Abelprisen i mai, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Utforsker smultringens overflate

For en topolog er en sirkel og en firkant det samme, men overflaten på en kule og overflaten på en smultring er forskjellige. Topologien er av grunnleggende betydning både innen matematikken og utenfor, og er tatt i bruk innen så ulike felt som fysikk, økonomi og datavitenskap. Topologi er et viktig verktøy som blant annet kan brukes til å analysere stordata. Sammen med kollega og ektefelle Moira Chas står Sullivan bak strengtopologien, et område som har vokst raskt de senere årene.

Abelprisen deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. De har satt ned en Abel-komité bestående av fem internasjonalt anerkjente matematikere. Komiteen vurderer nominerte kandidater og anbefaler en verdig vinner av Abelprisen til Akademiets styre.

Prisen deles ut 24. mai av Hans Majestet Kong Harald i Universitetets Aula i Oslo.

Les mer om prisvinneren på www.abelprisen.no.