Historisk arkiv

Afrikansk svinepest truer norske svinebesetninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Afrikansk svinepest er en sykdom som er dødelig for svin, men er ikke farlig for mennesker. Villsvin er en av årsakene til at pesten kan spre seg raskt.  Mattilsynet viser nå til flere tiltak for å redusere risikoen av smitte til norske grisebesetninger.

– En nasjonal innsats og et internasjonalt samarbeid er avgjørende for å redusere risikoen for smitte av svinepest i Norge. Det gjennomføres flere tiltak for å unngå at sykdommen spres til Norge. Mattilsynet følger situasjonen, og arbeider med forebyggende tiltak. Regjeringen har også bestilt en handlingsplan om villsvinutfordringer i Norge som tar for seg flere og framtidige tiltak, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Smitten er ikke påvist i Norge, men dersom den etablerer seg her vil kostandene bli store. Så langt finnes det ikke behandling eller vaksine. Mattilsynet innfører flere tiltak som skal redusere riskoken for smitte i Norge.

Mattilsynet viser til flere tiltak for å redusere risikoen for at svinepest kommer til  norske grisebesetninger.
Mattilsynet viser til flere tiltak for å redusere risikoen for at svinepest kommer til norske grisebesetninger. Foto: Samfoto/Steinar Myhr/NTB Scanpix.

Advarer mot villsvin

Afrikansk svinepest og utfordringer med villsvin ble tatt opp under ministermøtet i EU-kommisjonen i desember 2018. Ministrene pekte på viktigheten av å redusere villsvinbestanden i de europeiske landene. Ministrene diskuterte utfordringer knyttet til afrikansk svinepest og utbredelsen av villsvin, og hvordan Europa kan effektivisere beredskapen på dette området. 

Ikke ta med kjøttprodukter fra Øst-Europa

Mattilsynet advarer blant annet mot å ta med kjøtt fra Øst-Europa, eller besøke svinebesetninger i perioden rett etter man har vært i Øst-Europa. Viruset kan overleve lenge i jord, matvarer og på klær og utstyr. Mat fra land men sykdommen kan inneholde smitte, og det er derfor svært viktig at vi ikke kaster matavfall i naturen. Matrester tiltrekker seg ville dyr som villsvin, og dersom de blir smittet, kan de spre viruset til svinebesetninger.

Bonden må ha kontroll på smittevernet

Gode smittevernplaner kan redusere risikoen for at avløsere og andre ansatte ikke tar med seg smitte fra andre land inn i norske svinebesetninger. Smitten kan følge med i kjøttvarer, på klær og sko, jord og redskaper. Det er derfor viktig å ta forholdsregler og sørge for at smittevernplanene er oppdaterte. Mattilsynet gir informasjon og råd om hvem som må ha skriftlig smittevernplan, hvem planen gjelder for, og hva den må inneholde.

Villsvinjegere må ta forholdsregler på jakt i utlandet

Jegere som skal på jakttur til utlandet bør sette seg inn i flere forholdsregler for å unngå smittespredning. Mattilsynet har utarbeidet en liste over hva jegere må huske på ved villsvinjakt i utlandet. EU-kommisjonen har også utarbeidet et kart som viser områder med smitte, og hvor jegere bør være ekstra påpasselige. Mattilsynet har bedt om at alle døde villsvin i Norge skal bli undersøkt for Afrikansk svinepest. Veterinærinstituttet oppfordrer jegere til å sende inn prøver av villsvin som er skutt under jakt i Norge, og tilbyr gratis kontroll av kjøttet for trikiner.  

Utarbeider ny handlingsplan om villsvinutfordringer i Norge

Svinepesten er så langt ikke påvist i Norden. I Norge har vi rundt 1000 villsvin, men i Sverige antar man det er rundt 400.000 villsvin.  Mattilsynet og Miljødirektoratet utarbeider nå med en handlingsplan som tar tak i det voksende villsvinproblemet i Norge. Handlingsplanen skal være ferdig 1. november 2019.

– Sverige arbeider også med en handlingsplan for å bremse utbredelsen av villsvin. Norske og svenske myndigheter skal samarbeide utfordringer knyttet til villsvin. I tillegg følger vi utviklingen i Europa tett, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.