Åpner for landskamper og internasjonale klubbturneringer

Informasjon om koronasituasjonen endrer seg raskt og kan derfor være utdatert. 

Sjekk temasiden Koronasituasjonen for siste nytt fra regjeringen, eller Helsenorge.no for oversikt over råd og regler om koronaviruset.

Regjeringen gjør unntak fra innreiserestriksjoner og karanteneplikt for spillere og støttepersonell som deltar i landskamper og internasjonale klubbturneringer i regi av Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

– Med de omfattende smitteverntiltakene som UEFA legger opp til mener vi nå det er forsvarlig å åpne for internasjonale landskamper og klubbturneringer. Jeg vet mange fotballinteresserte nordmenn har ventet på dette, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. 

– Jeg er veldig glad for at vi i regjeringen kan komme med denne gladnyheten, som mange har jobbet for å få til. Fremover vil det være flere internasjonale fotballkamper og da er det viktig at regjeringen kan gi fotballen denne forutsigbarheten, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

– Samtidig er det viktig å si at det også er andre internasjonale arrangementer som venter, og vi er ikke i mål med alt selv om fotballen nå får dette gledelige unntaket. Vi i regjeringen vil komme tilbake til øvrige internasjonale arrangementer, sier kultur- og likestillingsministeren.

Alle kampene er underlagt UEFAs strenge smittevernprotokoll "Return to play protocol". Unntakene for karanteneplikten gjelder fotball på seniornivå. I løpet av høsten 2020 er det behov for unntak for 5-6 landskamper for kvinner og menn, og mellom 0-10 internasjonale klubbkamper. Antall klubbkamper er avhengig av om norske klubber går videre i turneringer og trekker motstandere fra land utenfor EØS/Schengen- området.

Det stilles krav om at spillerne må følge det samme testregimet som gjelder for arbeidsreisende fra "røde" land. Det innebærer blant annet karantene fram til første negative test på Covid-19 og deretter fritidskarantene fram til andre negative test.  

Hvis nasjonale restriksjoner er til hinder for at kampen spilles i et av lagenes hjemland, vil UEFA legge kampen til et annet nøytralt land innenfor Schengen/EØS.

Norges Idrettsforbund har i samarbeid med særforbundene utarbeidet en liste over internasjonale arrangementer høsten 2020 hvor det vil være behov for unntak fra innreiserestriksjoner og karanteneplikt. Fordi det er behov for rask avklaring i forbindelse med landskamper og klubbturneringer i fotball i regi av UEFA, er fotballkampene vurdert i denne omgang.