Åpningen av Notodden Blues Festival

Olje- og energiminister Terje Aasland holdt dette innlegget under åpningen av Notodden Blues Festival 4. august 2022.

Sjekkes mot fremføring. 

Kjære alle sammen!

Jeg har gledet meg så veldig mye til å være med på Notodden Blues Festival i år, og ikke minst er det en stor glede å få åpne årets festival.

Det har vært betydelig mye mer «blues» enn disco på meg gjennom sommeren, for å si det sånn, men det er heldigvis ikke den typen blues vi kan se frem til nå!

Det er flere grunner til at denne festivalen er så veldig etterlengtet, både for meg, og for alle dere. Pandemien har satt en demper på mye de siste to årene.

Men på tross av dette holdt dere det faktisk gående gjennom perioden – og fjorårets festival ble en av Norges største festivaler.

Nå er vi sammen for å treffe gode venner og nyte god musikk.

Det kommer ikke av seg selv. Jeg vil gi honnør til alle dere som står på døgnet rundt, mange frivillig, for at Notodden er bluesby nummer én og Europas beste bluesopplevelse.

Og for første gang siden 2019 er det internasjonale artister på programmet. Det blir fint å se våre utenlandske venner igjen denne festivalhelgen,

blant dem Grammy-vinner Christone «Kingfish» Ingram, fra vennskapsbyen Clarksdale, Mississippi.

Sist, men ikke minst, handler denne festivalen om fremtiden.

Som arbeidet med ungdom gjennom Little Steven's Blues School og talentscenen NBF UNG. Framtida ligger i ungdom og det tar dere på alvor gjennom å heise fram unge artister - både lokale og nasjonale.

Og jeg, som sikkert mange av dere, så dokumentarfilmen «Bluestown Rising» som viste hvordan bluesfestivalen var med på å skape optimisme da industrien for alvor la ned på Notodden midt på 1980-tallet.

Notodden er på vei opp med sterke selskaper som ligger i front når det gjelder ny teknologi som blir viktig for det grønne skiftet.

Det er optimisme og behov for mye arbeidskraft på Notodden, det gleder meg stort både som olje- og energiminister og spesielt som telemarking.

Jeg ser frem nå til noen dager med engasjement og entusiasme, og en sjanger som er litt friere enn den jeg jobber innenfor til vanlig. Improvisasjon er jo som kjent sentralt i blues, men som politiker som skal finne løsninger på kraftkrise og økende strømpriser er det best å holde seg unna akkurat det.

Så kjære venner.

De neste dagene skal vi feire at vi endelig møtes igjen, fremtidstroen, og mest av alt: Musikken.

Det er en stor glede å erklære festivalen for åpnet.

God festival alle sammen!