Årets kraftkvinne 2023

Energiminister Terje Aasland holdt dette innlegget på utdelingen av årets kraftkvinne den 12. februar 2024

Kjære kraftkvinner.

Takk for sist, det er utrolig hyggelig å være sammen med dere igjen. Og takk for en veldig fin debatt.

Dilemmaet mellom klima, miljø og mer energi er selve kjernen i det vi alle holder på med.

Vi lever fortsatt i en tid med endring og omstilling i kraftsektoren.

Regjeringens mål er at vi skal ha rikelig tilgang på ren og rimelig energi over hele landet, og at det ikke skal være store og langvarige prisforskjeller mellom ulike deler av landet.

Det eneste som virker på lang sikt er å få på plass mer kraft, mer nett og mer energieffektivisering.

Da trenger vi god politikk.

Vi trenger investeringer og satsingsvilje fra næringslivet.

Men ikke minst, så trenger vi den kompetansen som de ansatte har.

Og da trenger vi alle!

Jeg er så stolt av alle de som er nominert, men i dag skal vi løfte frem en av kraftkvinnene.

Dette er juryens begrunnelse for årets kraftkvinne:

Årets kraftkvinne er utdannet sivilingeniør på Institutt for elkraftteknikk ved NTNU. Tidligere har hun jobbet i Sweco Norge, Akershus Energi og SN Power og har erfaring som solid ansvarsfull prosjektleder og linjeleder med stor menneskelig innsikt. Hun er en uredd effektiv støttespiller og rollemodell for andre kvinner. Hun har nå flyttet med sin familie for å kombinere hektisk familiehverdag med lederjobb.

Årets kraftkvinne er utrettelig pådriver for fornybare løsninger. Hun bruker sin internasjonale erfaring fra prosjekt i utviklingsland til å utvikle fornybar energi i off-grid-samfunn. Hun deler villig sin fagkunnskap både i nasjonale riksmedier og i sosiale medier. Hun bidrar til å skape ny energihistorie på Svalbard, der gruvehistoriens kapittel nå lukkes.

Årets kraftkvinne utvikler og drifter løsninger som går fra kull og fossil energi til fornybare realistiske løsninger for Arktis. Disse løsningene skal fungere i permafrost, snø og vind. Allerede etter kort tid med Årets kraftkvinne i lederjobben har Isfjord Radio fått verdens nordligste bakkemonterte solcellepark og redusert energikostnader og klimautslipp. Denne kunnskapen er overførbar til andre energiomstillingsprosjekter.

Årets kraftkvinne er aktiv i flere FOU-prosjekter og har bidratt til installasjon av syv fullskalaanlegg for sol på tak i Longyearbyen. Planen videre er å supplere med vindkraft og å være 100 % fornybar med ny grunnlastløsning basert på grønne energibærere.

Årets kraftkvinne er daglig leder i Store Norske Energi AS Heidi Theresa Ose. Gratulerer så mye!